Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tlačené reproduktory v papieri sa stočia do kruhu pre priestorový zvuk

Tlačené reproduktory v papieri sa stočia do kruhu pre priestorový zvuk
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z nemeckej Technickej univerzity v Chemnitzi strávili roky vývojom kompaktných a diskrétnych reproduktorov, ktoré sú doslova tenké ako papier. Najnovší prielom vylepšuje túto technológiu a prináša hlbší zážitok. Vedci totiž prišli na spôsob, ako tlačiť nepretržité kotúče papierových reproduktorov, ktoré sa dajú upraviť do kruhov, aby ponúkli priestorový zvuk.

Výskum bol uskutočnený na univerzitnom Inštitúte pre tlač a mediálne technológie a nadväzuje na technológiu z roku 2015 s názvom T-Book. Tá pozostávala z ilustrovanej knihy s integrovanou elektronikou, ktorá fungovala ako reproduktory ukryté vo vnútri stránok. Zvuk sa prehrával, keď používateľ otočil stránku.

Stránky T-Booku boli vytvárané poloautomatizovaným procesom, ktorý produkoval jeden hárok po druhom. Tieto listy obsahovali dve vrstvy vodivého organického polyméru, ktoré fungovali ako elektródy, zatiaľ čo medzi nimi bola vložená piezoelektrická vrstva, ktorá spôsobovala vibrácie v materiáli a generovala zvuk.

T-Paper: 360 stupňový reproduktorový systém vytlačený na papieri.

Výskumníci teraz upriamili pozornosť na výrobu papiera typu T-Paper alebo jeho častí, ktoré je možné tlačiť skôr na kotúče ako na jednotlivé listy. To sa podarilo dosiahnuť laminovaním funkčných vrstiev technikou známou ako spracovanie valcovaním, pri ktorej sa materiály nanášajú ako farby a nátery na pružné fólie, ktoré slúžia ako podklad. To vedcom umožnilo neviditeľne a chránene vložiť elektroniku do papiera.

Tím preskúmal potenciál nového papiera T-Paper vyrobením prototypu kruhového reproduktora s názvom T-Ring. Toto zariadenie je vyrobené z 90-tich percent bežného papiera, na ktorý je možná obojstranná farebná tlač, a ktorý váži len 150 gramov.

T-Paper: 360 stupňový reproduktorový systém vytlačený na papieri.

Prototyp papiera T-Ring bol takmer štyri metre dlhý a obsahoval pás s 56 samostatnými reproduktormi spojenými do siedmich segmentov. Papier bol potom tvarovaný do kruhu, čo umožňovalo inštaláciu priestorového zvuku v rozsahu plných 360-tich stupňov.

Tento typ reproduktorov by sa mohol dostať napríklad do múzeí a na veľtrhy alebo by si mohol nájsť uplatnenie v reklamnom priemysle. Vedci si tiež predstavujú, že dlhé úseky papiera T-Paper by mohli byť integrované po stranách dlhých chodieb pre inštaláciu homogénnych zvukových systémov.

T-Paper: 360 stupňový reproduktorový systém vytlačený na papieri.