Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné tehly uložia elektrickú energiu v samotnej stene domu

Inteligentné tehly uložia elektrickú energiu v samotnej stene domu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Klasické staré tehly nevyzerajú byť niečím, z čoho by sa dala urobiť špičková technológia. No vedci dokazujú, že nás stále majú čím prekvapiť. Našli totiž spôsob, ako premeniť tehly na zariadenia, ktoré uchovávajú energiu. V rámci štúdie konceptu tak dokázali tieto tehly napájať zelenú LED diódu.

Tím vedcov z Washingtonskej univerzity v Saint Louis sa rozhodol otestovať, či by sa tehly nedali použiť ako prostriedok na skladovanie elektrickej energie. Vedci začali s bežnými červenými tehlami, ktorým potom pridali ďalšie schopnosti tým, že ich „namáčali“ do vodivého polyméru s názvom PEDOT. Tento materiál je tvorený nanovláknami, ktoré pôsobia vo vnútri pórovitej štruktúry tehál a nakoniec z celku urobia „iónovú špongiu“, ktorá vedie a ukladá elektrickú energiu.

V podstate sa tieto tehly stanú superkondenzátormi, ktoré môžu ukladať väčšie množstvo energie a byť nabíjané a vyvíjané rýchlejšie ako batérie. PEDOT materiálom upravené tehly sa stohovať spolu, aby vytvorili väčšie alebo menšie zariadenie na skladovanie energie. Celá stena sa natire vrstvou epoxidu, aby sa prvky udržali vonku a elektrina vo vnútri.

Počas testov tím preukázal, že tehla s PEDOT materiálom sa môže nabiť na 3 volty za 10 sekúnd, a potom rozsvieti zelenú LED diódu po dobu 10 minút. Fungovalo to dokonca aj pod vodou. Tím hovorí, že tieto energetické tehly by mohli byť napojené na obnoviteľné zdroje energie, ako sú napríklad solárne panely, aby mohli prevádzkovať celý rad mikroelektronických snímačov a svetiel. A ako superkondenzátor by sa mohli tehly nabíjať stovky tisíc krát každú hodinu. Metóda je údajne jednoduchá a finančne nenákladná na aplikovanie. Dá sa pritom urobiť na úplne nových tehlách alebo sa môže použiť pri recyklácii starých tehál.

Inteligentné tehly nasiaknuté vodivým polymérom PEDOT dokázali rozsvietiť zelenú LED diódu.