Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Recyklovateľná alternatíva k polystyrénu sa vyrába z vyradeného papiera

Recyklovateľná alternatíva k polystyrénu sa vyrába z vyradeného papiera
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je smutnou skutočnosťou, že veľa predmetov, ako sú potraviny alebo lieky, sa dodáva v polystyrénových obaloch, ktoré sú biologicky nerozložiteľné a ťažko recyklovateľné. To však nie je prípad nového materiálu, ktorý je vyrobený z papierového odpadu a navyše je opätovne recyklovateľný.

Nový materiál, ktorý bol vyvinutý vedcami z Technickej univerzity v Drážďanoch, je opisovaný ako alternatívne izolačné médium z polystyrénu a v súčasnosti prebieha proces jeho komercializácie nemeckou spoločnosťou easy2cool.

Hoci je presný výrobný proces obchodným tajomstvom, spočíva v prvom rade v prevedení drveného papierového odpadu na kašu, následne sa použije špeciálny postup na vysušenie dosiek z tejto kaše na rohože z materiálu zloženého z celulózových vlákien. Nízka hustota a úzky profil pórov tohto materiálu mu dáva nízku tepelnú vodivosť, ktorá je podobná bežnému polystyrénu. Vďaka tomu môže nový materiál pôsobiť ako vysoko účinná forma izolácie.

3 cm hrubá rohož zo štandardného materiálu vyrobená z recyklovaného papiera (vľavo), spolu s experimentálnou rohožou z čerstvých celulózových vlákien.

Výhodou je, že na rozdiel od polystyrénu sa dá tento materiál úplne recyklovať v existujúcich zariadeniach. Okrem toho sa dokáže biologicky odbúravať, ak bude uložený na skládkach. Navyše namiesto toho, aby sa použili ropné suroviny, rohože využívajú odpad, ktorý by sa inak mohol vyhodiť alebo spáliť.

Je treba spomenúť, že rohože v súčasnej podobe obsahujú vodotesný vonkajší obal z plastovej fólie, ktorý sa musí kvôli recyklácii oddeliť od základného izolačného materiálu. Výrobcovia však pracujú na udržateľnejších alternatívach, napríklad na vonkajšej vrstve na báze celulózy, ktorú je možné priamo aplikovať na materiál.