Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili systém generujúci zvuky pre počítačové animácie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počítačoví grafici dnes dokážu vytvoriť animácie čohokoľvek úplne od základu z ničoho, no priradiť k nim zvuky napríklad do filmov alebo hier si už vyžaduje nahrávanie zvukov objektov z reálneho sveta a ich mixovanie do finálnej podoby, aby zneli čo najrealistickejšie a dodali tú správnu atmosféru. No ani to sa už onedlho nebude musieť robiť v teréne, keďže vedcom z univerzity v Standforde sa podarilo vyvinúť počítačový systém, ktorý sám vytvára realistické zvuky pre počítačové animácie.

Ak chcú výrobcovia vytvoriť zvukové efekty s použitím fyzických objektov, prináša si to určité nevýhody. Najprv si také predmety treba zadovážiť alebo nájsť a potom samotné nahrávanie zvukov zaberie tiež nejaký čas, pretože s nimi treba rôzne manipulovať, aby sa získal ten správny efekt. Počas strihu potom musia byť takto získané nahrávky starostlivo synchronizované s pohybmi počítačových animácií. No a keď ide o vymyslené objekty, ťažko v reálnom svete nájdete ich zvuky a tak sa musia náročným spôsobom vytvárať zvukové efekty s mixovaním viacerých zvukov.

Tieto problémy by však v budúcnosti mohol pomôcť vyriešiť nový systém s názvom Integrated Wavesolver, ktorý vyvinuli počítačoví vedci z univerzity v Standforde. Používatelia zadajú geometriu počítačom generovaného objektu spolu s parametrami, ako je hustota a tuhosť zobrazeného materiálu a činnosť, ktorú vykonáva. Systém potom reaguje tak, že sa snaží zistiť ako objekt s týmito vlastnosťami v reálnom svete vibruje a ako tieto vibrácie vyvolávajú zvukové vlny.

Výsledkom sú zvukové efekty, ktoré sú nielen realistické, ale už aj zosynchronizované s pohybmi animovaných objektov. Systém Integrated Wavesolver je schopný dokonca zistiť, ako sa zvukové vlny vytvorené každým objektom budú správať pri interakcii s inými objektmi v tej istej scéne. Či sa zvuky budú ohýbať, odrážať alebo budú pohltené. Systém v terajšej podobe však nezohľadňuje akustiku v miestnosti.

Vedci sa momentálne zaoberajú metódami, ako urýchliť proces dosiahnutia výsledkov, ktorý v súčasnosti trvá určitý čas. Po dokončení tejto technológie by sa dala využiť napríklad aj na to, aby sa zistili zvukové vlastnosti konceptu výrobku ešte predtým, ako sa začne jeho fyzická výroba.

Vecci z univerzity v Standforde vyvinuli systém Integrated Wavesolver, ktorý generuje zvukové efekty, ktoré sú nielen realistické, ale už aj zosynchronizované s pohybmi animovaných objektov.