Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Doska Odroid N2 ohromí vývojárov svojim výkonom a konektivitou

Doska Odroid N2 ohromí vývojárov svojim výkonom a konektivitou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci medzi najznámejšie počítačové dosky pre vývojárov patria zrejme Raspberry Pi, ktoré uspokoja väčšinu nárokov, spoločnosť Hardkernel si uvedomuje, že existuje silný túžba pre výkonnejšie a vybavenejšie dosky. Práve to spĺňa ich nová doska Odroid N2.

Vývojárska doska Odroid N2 získala dvojicu výkonných procesorov, štvorjadrový procesor ARM Cortex-A73 s taktovacou frekvenciou 1,8 GHz, ktorý spolupracuje s dvojjadrovým procesorom Cortex-A53. O grafické operácie sa postará čip Mali-G52. Všetko zastrešuje operačná pamäť DDR4 RAM, ktorá môže mať veľkosť 2 GB alebo až 4 GB.

Konektivitu zabezpečí 40-pinové GPIO, štyri porty USB 3.0, jeden port micro-USB 2.0 OTG, jeden plnohodnotný port HDMI 2.0, Gigabit Ethernet a konektor UART (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter - Univerzálny asynchrónny prijímač / vysielač). K dispozícii je aj modul pre eMMC a slot pre kartu microSD, ktoré poslúžia pre spúšťanie operačného systému, hoci doska samotná má 8 MB integrovanej pamäte SPI. Samozrejme nechýba ani integrované bezdrôtové pripojenie Wi-Fi a Bluetooth.

Vývojárska počítačová doska Odroid N2.

Navyše je doska Odroid N2 vybavená infračerveným prijímačom a má vstavaný 384 kHz / 32-bitový DAC prevodník pre stereo výstupný konektor. V pokojnom režime doska odčerpá 1,6 – 1,8 wattov energie, pričom počas maximálneho zaťaženia je jej spotreba 5,3 wattov. O chladenie sa postará kovový chladič, takže nie sú potrebné žiadne mechanické ventilátory.

Prvé testy naznačujú, že Odroid N2 so značnou rezervou prekonáva vývojársku dosku Raspberry Pi 3, rovnako ako ďalšie modely dosiek Odroid. K dispozícii bude na konci marca alebo začiatkom apríla. Model s 2 GB RAM bude stáť 63 dolárov, zatiaľ čo model so 4 GB RAM má cenovku 79 dolárov.