Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna výskumná loď Mayflower úspešne preplávala Atlantik

Autonómna výskumná loď Mayflower úspešne preplávala Atlantik
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po viacerých technických komplikáciách autonómna výskumná loď Mayflower úspešne preplávala Atlantický oceán, prekonala 5 600 kilometrov a 5. júna dorazila do Halifaxu v Novom Škótsku.

Výskumníci z Plymouthskej univerzity v Spojenom kráľovstve prvýkrát odhalili plány na spustenie autonómneho výskumného plavidla v roku 2015, ktoré by vyplávalo z východiskového bodu svojho slávneho menovca Mayflower v Spojenom kráľovstve a zamierilo do Plymouthu v štáte Massachusetts pri príležitosti 400. výročia pôvodnej plavby pútnikov.

Na projekte sa podieľali viacerí globálni partneri vrátane spoločnosti Nvidia, neziskovej organizácie ProMare zaoberajúcej sa výskumom oceánov a IBM, aby postavili 15-metrový trimarán a nainštalovali kapitána s umelou inteligenciou, spolu so šiestimi kamerami s umelou inteligenciou, 15-timi počítačovými systémami, viac ako 30-timi senzormi, navigačnou technikou a meteorologickou stanicou. A všetko vyzeralo dobre pre spustenie na vodu koncom roka 2020, pričom loď Mayflower začala predĺžené námorné skúšky ešte pred pokusom o preplávanie Atlantiku v nasledujúcom roku.

Autonómna loď Mayflower má za kormidlom kapitána s umelou inteligenciou, navigačný systém pozostávajúci z GNSS, IMU, radaru, SATCOM, AIS a meteorologickej stanice, ako aj šesť kamier s umelou inteligenciou, viac ako 30 palubných senzorov a 15 počítačových systémov.

V júni 2021 sa toto plavidlo bez posádky vydalo na svoju epickú cestu, ale pokus bol prerušený už po troch dňoch plavby priemernou rýchlosťou 7 uzlov po 450-tich námorných míľach kvôli problému s hybridným solárno-elektrickým / dieselovým pohonom lode. Vyhodnotením na diaľku sa zistilo, že porucha generátora sa nedá opraviť bez ľudského zásahu, a tak sa loď Mayflower vrátila na základňu.

V septembri sa vykonali opravy a obnovili sa testy na vode, pričom ďalší pokus o preplávanie bol naplánovaný na jar 2022. A tak 27. apríla v skorých ranných hodinách loď Mayflower opäť vyplávala z prístaviska Turnchapel Wharf v Plymouthe na trojtýždňovú cestu do Spojených štátov. Nie však do Plymouthu v štáte Massachusetts, ako bolo pôvodne plánované, ale tentoraz zamierila najprv do Virgínie a potom do Washingtonu.

Autonómna loď Mayflower mala počas svojho posledného pokusu o preplávanie Atlantického oceánu niekoľko technických problémov, ale za 40 dní úspešne preplávala z Plymouthu v Spojenom kráľovstve do Severnej Ameriky.

Žiaľ, 6. mája sa opäť vyskytol mechanický problém s generátorom a bolo rozhodnuté nasmerovať loď do Horty na Azorských ostrovoch na preskúmanie a opravu. Po čakaní na dva „významné systémy nízkeho tlaku“ vykonalo riadiace stredisko v Plymouthe o pár týždňov neskôr diaľkové reštartovanie a pokus o autonómnu plavbu pokračoval.

Zdalo sa, že zvyšných vyše 2 000 námorných míľ plavby prebehne bez problémov, až kým sa 28. a 29. mája nezistil problém s nabíjacím obvodom pre štartovacie batérie generátora a loď Mayflower bola presmerovaný do Halifaxu v Novom Škótsku v Kanade. Plavidlo následne doplávalo do prístavu v nedeľu 5. júna.

„Naša cesta od začiatku bola búrlivá a náročná,“ uviedla nezisková organizácia ProMare na sieti LinkedIn. „Sme preto nadšení, že naša loď dokončila vytrvalostnú výzvu a ako prvá samostatne riadená autonómna loď preplávala Atlantický oceán.“

Po 40 dňoch plavby a 3 500 námorných míľach dosiahla autonómna loď Mayflower 5. júna Halifax v Novom Škótsku.