Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vzdušný dron Medusa nasadí podvodný modul na zber vodných údajov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa letecké drony môžu pohybovať oveľa rýchlejšie ako ich podvodné náprotivky, určite nie sú také dobré pri zhromažďovaní údajov týkajúcich sa vody. Viacrotorový dron MEDUSA rieši tento nedostatok tak, že pristáva na vodnej hladine a nasadzuje podvodný modul.

Dron MEDUSA, ktorého názov je akronymom pre "Multi-Environment Dual robot for Underwater Sample Acquisition", vyvíja tím na Kráľovskej univerzite v Londýne. Testovanie sa uskutočnilo vo Švajčiarsku v partnerských výskumných inštitútoch Empa a Eawag.

Hexakoptéra, ktorá je diaľkovo pilotovaná operátorom na pobreží, začína letom do oblasti, kde je potrebné vykonať odber vzoriek. Keďže lieta, je schopná dostať sa na miesta, ktoré by mohli byť pre vodné plavidlo s posádkou nedostupné. Stroj potom pristane na vodnej hladine, pričom ho podopierajú plaváky pripevnené k jeho podvozku. Keď je dron na mieste, z jeho spodnej časti sa uvoľní podvodný modul.

Hexakoptéra MEDUSA sa vznáša vo vzduchu a na jej spodnej strane visí navíjaný podvodný modul.

Toto zariadenie sa dá spustiť do maximálnej hĺbky 10 metrov, pričom zostáva spojené s dronom pomocou navinutého elektrického kábla. Zobrazením živého prenosu z kamery modulu môže operátor zbierať vzorky vody na následnú analýzu. Vlastné senzory modulu sú navyše schopné získavať údaje, ako je teplota vody, kyslosť a obsah mikroorganizmov. Po skončení zberu údajov dron vyťahuje modul späť nahor navíjaním jeho kábla. Celá zostava sa potom jednoducho odvezie späť na základňu.

Dron MEDUSA sa prirpavuje na vzlet.

V doteraz vykonaných testoch sa systém MEDUSA používal na monitorovanie švajčiarskych jazier na prítomnosť siníc, ktoré by mohli spôsobiť rozširovanie rias. Očakáva sa, že po ďalšom vývoji by sa táto technológia mohla využiť aj v takých aplikáciách, ako je hľadanie známok klimatických zmien v Arktíde alebo monitorovanie podmorskej infraštruktúry, ako sú potrubia a základne plávajúcich veterných turbín.

Systém MEDUSA si v obojživelnej akcii môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo TU.