Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najstaršie ľadové jadro by mohlo siahať až 5 miliónov rokov dozadu

Najstaršie ľadové jadro by mohlo siahať až 5 miliónov rokov dozadu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa chceme dozvedieť o budúcnosti zemskej klímy, môžeme sa pozrieť do minulosti a jedným z najlepších spôsobov, ako to urobiť, sú vzorky vyvŕtané z hlbokých ľadových jadier. Vedci teraz určili dátum najstaršieho ľadového jadra na svete, pričom niektoré časti by mohli uchovávať vzorky staré až 5 miliónov rokov.

Prirodzená schopnosť uchovávania ľadu je existuje na miestach, ako je Antarktída, kde malé zachytené bublinky vzduchu môžu zachytiť nedotknuté vzorky zemskej atmosféry spred tisícov alebo dokonca miliónov rokov. Ukazovatele, ako je koncentrácia oxidu uhličitého, sa dajú porovnať s inými starodávnymi záznamami, aby sa získalo hlbšie pochopenie toho, aké bolo podnebie v dávnej minulosti a ako sa situácia zmenila.

Tím výskumníkov teraz možno nahliadol ešte ďalej ako kedykoľvek predtým vďaka tomu, čo by mohlo byť doteraz najstarším vyvŕtaným ľadovým jadrom. Vzorka bola odobratá v údolí Ong v Antarktíde, kde ľadovcové kryhy uložili starý ľad relatívne blízko povrchu, pričom bol chránený vrstvou horniny. Počas leta 2017 a 2018 na južnej pologuli tím vyvŕtal ľadové jadro dlhé 9,5 metra a odvtedy analyzoval vek materiálu v rôznych hĺbkach.

Časť antarktického ľadového jadra, ktorá môže byť najstaršia na svete a zachováva materiál spred 5 miliónov rokov.

Vedci skúmali hromadenie izotopov berýlia, neónu a hliníka v celom jadre. Tie vznikajú pri zrážkach vysoko energetického kozmického žiarenia so skalnatým materiálom a ich koncentrácia môže naznačiť, kedy bola vrstva naposledy vystavená povrchu.

Na základe toho sa tímu podarilo vypočítať, že jadro tvoria dve veľké masy ľadu navrstvené na sebe, ktoré mohli vzniknúť pri dvoch samostatných udalostiach zaľadnenia. Vek hornej časti bol odhadnutý na približne 3 milióny rokov, zatiaľ čo spodná časť bola datovaná na 4,3 až 5,1 milióna rokov. To je takmer dvakrát viac ako predchádzajúci rekordér, ktorý mal 2,7 milióna rokov.

Samozrejme, ide o odhady, a hoci môže byť priestor na chyby, tím tvrdí, že vďaka analýze troch rôznych izotopov si je pomerne istý vekovými intervalmi.

Výskumníci extrahujú ľadové jadro z Ong Valley v Antarktíde.

Aj keď pohľad na to, ako vyzerala Zem pred 4 alebo 5 miliónmi rokov, je nepochybne neoceniteľný, vedci sa zameriavajú na ľadové jadrá, ktoré uchovávajú kontinuálny záznam klímy. Súčasný rekordér pokrýva obdobie 800 000 rokov, ale cieľom vedcov je zhromaždiť jadrá, ktoré by sa nepretržite tiahli milión rokov. Niektoré z týchto projektov už majú za sebou niekoľko rokov vŕtania.

Nová štúdia bola uverejnená v magazíne Cryosphere.