Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Číne sa podarilo vytvoriť najsilnejšie stabilné magnetické pole na svete

V Číne sa podarilo vytvoriť najsilnejšie stabilné magnetické pole na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci v Číne vytvorili nový svetový rekord v najsilnejšom stabilnom magnetickom poli, aké bolo kedy na Zemi vytvorené. Hybridný magnet dokázal vytvoriť pole s hodnotou 45,22 Tesla (T), čo je viac ako miliónkrát silnejšie ako pole našej planéty.

Rekord bol vytvorený v Zariadení pre stabilné vysoké magnetické pole (Steady High Magnetic Field Facility - SHMFF) v čínskom meste Hefei pomocou magnetu s hybridnou konštrukciou, ktorý funguje od roku 2016. Konštrukcia zahŕňa odporový magnet umiestnený v 32 milimetrovej medzere v strede supravodivého magnetu, čo umožňuje, aby tieto dva magnety spojili svoje sily a vytvorili neuveriteľne silné magnetické pole.

Dňa 12. augusta tento hybridný magnet vytvoril rekordné magnetické pole v ustálenom stave 45,22 T s príkonom 26,9 MW. Z toho odporový magnet prispel 34,22 T, pričom supravodivý prstenec dodal zvyšných 11 T. Tým bol prekonaný predchádzajúci svetový rekord 45 T, ktorý bol v roku 1999 vytvorený v MagLab v USA.

„Aby sme dosiahli vyššie magnetické polia, inovovali sme štruktúru magnetu a vyvinuli nové materiály,“ povedal profesor Kuang Guangli, akademický riaditeľ Laboratória vysokých magnetických polí na SHMFF. „Optimalizoval sa aj výrobný proces pre Bitterove disky (magnety v strede)“.

Zariadenie pre stabilné vysoké magnetické pole (SHMFF), ktoré stanovilo nový svetový rekord pre najsilnejšie stabilné magnetické pole 45,22 T.

Tento nový rekord sa týka konkrétne stabilného magnetického poľa, ale iné typy dosiahli vyššiu silu. V roku 2019 dosiahla podobná hybridná zostava maximum 45,5 T, ale to bolo len relatívne krátko. V roku 2018 sa japonskému tímu podarilo vytvoriť magnetické pole s ohromujúcou silou 1 200 T po dobu približne 40 mikrosekúnd, než časť prístroja explodovala.

Nové zariadenie so stabilným magnetickým poľom je však podľa tímu oveľa praktickejšie. Je pripravené na využívanie na rôzne vedecké experimenty, pričom prístup k nemu majú ústavy a univerzity na celom svete.