Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technológia umožní dronom pristať na streche so sklonom až 60 stupňov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci pracujúci na rozšírení potenciálnych pristávacích zón pre bezpilotné lietajúce stroje demonštrovali nový prístup, ktorý umožňuje dronom bezpečne pristáť na strmých svahoch. Táto technológia nadväzuje na predchádzajúcu prácu tímu a mohla by tak umožniť pristávanie dronov na jednom z najbežnejších povrchov v mestskom prostredí.

Výskum pod vedením strojných inžinierov z kanadskej univerzity v Sherbrooke nadväzuje na niektoré predchádzajúce, rovnako pôsobivé riešenia pristávania dronov, ktoré vyvinul ten istý tím. V roku 2017 vedci predviedli dron s pevnými krídlami, ktorý mohol vzlietnuť a pristáť na vode, navrhnutý tak, aby mohol lietať medzi jazerami a počas cesty sa nabíjať solárnou energiou.

Neskôr v tom istom roku tím predviedol ďalší dron s pevnými krídlami, ktorý počas letu využíval laserový senzor na detekciu protiľahlej steny. Potom sa naklonil smerom nahor a pomocou nožičiek z mikrovlákien sa zachytil o drsný povrch steny a zavesenie absorbovalo kinetickú energiu nárazu. Dron by potom mohol zostať pripevnený k zvislej stene, kým by nebol čas vyštartovať na ďalší let.

Vďaka špecializovanému pristávaciemu podvozku a možnosti rýchleho spätného ťahu má upravený dron schopnosť pristáť na strechách so sklonom až 60 stupňov.

Najnovšiu technológiu pristátia, ktorá odporuje fyzike, tím vyvinul pre kvadrokoptéry, ktoré majú problémy s pristávaním na šikmých plochách kvôli svojmu tuhému podvozku. Na dron DJI F450 bol namontovaný špecializovaný pristávací podvozok s ľahkými trecími tlmičmi nárazov, ktoré opäť pohlcujú kinetickú energiu z nárazu, zatiaľ čo schopnosť rýchleho reverzného ťahu umožňuje pristáť na niektorých pôsobivých sklonoch.

Technológia sa testovala v reálnom vonkajšom prostredí, pričom dron úspešne pristál na povrchu so sklonom až 60 stupňov a pri rýchlosti až 2,75 metra za sekundu. Tím tvrdí, že táto technológia umožňuje malým dronom pristávať na takých typoch striech, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v okolí miest, pričom vyššia rýchlosť pristávania im umožní pristávať v núdzových scenároch, kde nie je vždy možné presné ovládanie a snímanie okolia.

Technológiu si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo TU. Výskum bol pritom uverejnený v magazíne IEEE Robotics and Automation Letters.

Dron bezpečne pristál na strmej streche.