Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Švajčiarsky eDrone pomáha vedcom zbierať eDNA z konárov stromov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak je potrebné zistiť, ktoré živočíchy sa vyskytujú v danej lokalite, dobrým spôsobom, ako to zistiť, je hľadať ich ponechanú DNA. Nový dron je navrhnutý tak, aby vedcom pomohol, a to tak, že sa autonómne prilepí na konáre stromov.

Zvieratá počas svojho života rozptyľujú DNA do prostredia prostredníctvom svojich výkalov, odlúpnutej kože a iného genetického materiálu. Zistením, aké typy tejto „environmentálnej DNA“ (eDNA) sú prítomné vo vzorkách vody, pôdy alebo vzduchu, môžu preto vedci určiť, ktoré druhy sa v danej oblasti vyskytujú.

Samozrejme, genetický materiál prenášaný vzduchom nezostáva vo vzduchu donekonečna. Po čase sa usadí na povrchoch, napríklad na konároch. Ručný zber eDNA z konárov, ktoré sú vysoko v korunách stromov, by však mohol byť dosť náročný, zdĺhavý a nebezpečný. Preto by mohol pomáhať nový autonómny dron.

Je známy ako eDrone a vyvíjajú ho vedci zo švajčiarskeho výskumného inštitútu ETH Zürich, Švajčiarskeho federálneho inštitútu pre výskum lesa, snehu a krajiny WSL a francúzskej technologickej spoločnosti Spygen, ktorá sa zaoberá eDNA.

Kvadrokoptéra využíva kameru na snímanie hĺbky priestoru a ďalšie senzory a na začiatku sa autonómne dostane k cieľovej vetve. Potom pristane na vetve a pritlačí klietku na svojej spodnej strane do listov alebo ihličia. Pritom sa všetok genetický materiál, ktorý sa nachádza na konári, prilepí na pásiky lepidla na klietke.

Dron eDrone zhromažďuje genetický materiál z konárov a umožňuje výskumníkom určiť, ktoré živočíšne druhy žijú v okolí.

Tlakové senzory v klietke sa používajú na vyhodnotenie toho, akú „poddajnosť“ má každá vetva, čo umožňuje dronu stabilne pristáť tak, že nevyvíja príliš veľký alebo príliš malý tlak. Po dokončení procesu odberu vzoriek sa eDron sám vráti na zem, kde vedci môžu získať nazbieranú eDNA.

V doteraz vykonaných testoch sa dron použil na sedem druhov stromov, z ktorých zozbieral eDNA 21 rôznych skupín organizmov. Teraz sa pripravuje na použitie v medzinárodnej súťaži, v ktorej budú mať tímy 24 hodín na to, aby zistili čo najviac druhov na ploche 40 hektárov singapurského dažďového lesa.

Dron eDrone si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU. Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Science Robotics.