Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Batérie s plynovými elektrolytmi fungujú aj pri extrémnych mrazoch

Batérie s plynovými elektrolytmi fungujú aj pri extrémnych mrazoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súvislosti s elektrickými automobilmi niektorých ľudí trápi obava, či ich batérie dokážu pracovať aj v naozaj chladnom zimnom počasí. Súčasné elektromobily si z bežnými zimnými teplotami podaria, no v blízkej budúcnosti by im nemuseli vadiť ani extrémne mrazy. Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu totiž vyvinuli nový typ elektrolytu, ktorý umožňuje lítiovým batériám bezproblémové fungovanie aj pri teplotách nižších ako -60 ° C. Tradičné lítium-iónové batérie majú pritom tendenciu zlyhať pri teplote okolo -20 ° C.

Namiesto zvyčajných kvapalných organických rozpúšťadiel sa nový elektrolyt skladá zo stlačeného skvapalneného fluórmetánového plynu. Jeho nízka viskozita umožňuje vysokú mobilitu iónov a tým aj vysokú vodivosť nielen pri izbovej teplote, ale dokonca aj pri extrémne nízkych teplotách, ktoré by zmrazili konvenčné kvapalné elektrolyty.

Nový elektrolyt má tiež prirodzený vypínací mechanizmus, ktorý zabraňuje tepelným únikom, pri ktorých séria chemických reťazových reakcií môže spôsobiť prehriatie a následné vzplanutie batérie. Pri vysokých teplotách totiž skvapalnený plyn stráca schopnosť rozpúšťania soli, čo spôsobí, že batéria stráca vodivosť a prestane pracovať. Po ochladení však bude opäť fungovať.

Nové elektrolyty vyrobené zo skvapalneného plynu umožňujú prevádzku lítiových batérií a elektrochemických kondenzátorov pri extrémne nízkych teplotách.

Vedci tiež vyvinuli elektrolyt pre použite v elektrochemických kondenzátoroch vyrobených zo skvapalneného difuórmetánového plynu. Tieto batérie dokážu fungovať pri teplotách nižších ako -80 ° C, zatiaľ čo ich súčasná hranica funkčnosti sa pohybuje pri teplote -40 ° C. Tento vývoj by v konečnom dôsledku mohol v budúcnosti viesť k batériám a kondenzátorom, ktoré by mohli pracovať aj pri teplotách nižších ako -100 ° C, čo by umožnilo ich použitie vo vesmírnych sondách, ktoré skúmajú vo planéty, ako je Jupiter a Saturn.

Zľava doprava: Yangyuchen Yang a Cyrus Rustomji sú súčasťou tímu z Kalifornskej univerzity v San Diegu, ktorý vyvinul mrazu odolné elektrolyty.