Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nanočastice zmenia číry materiál na zrkadlo a naspäť do jeho pôvodného stavu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci sa už dlhší čas zaoberajú vytvorením materiálu, ktorý v reálnom čase dokáže zmeniť svoje optické vlastnosti, no ukázalo sa to byť náročnou úlohou. Tím výskumníkov z Kráľovskej univerzity v Londýne však nakoniec dosiahol významný prielom vyvinutím materiálu, ktorý môže prechádzať z priezračného na reflexný stav a zase späť len pomocou množstva zlatých nanočastíc.

Táto inovácia, zostrojená v malej mierke, využíva elektrický prúd ako účinný aktivátor pre zmenu optických vlastností materiálu. Predchádzajúce nanoskopické systémy dokázali úspešne zmeniť optické vlastnosti materiálu prostredníctvom chemických procesov, no nebolo možné tento stav posunúť naspäť do prvotného stavu materiálu pred zmenou.

Tím vedcov využil rad nanočastíc zlata, ktoré sa nachádzajú medzi dvomi rôznymi tekutinami. Hustota nanočasticovej vrstvy sa potom dá modulovať použitím slabého elektrického napätia. To buď spôsobí zhlukovanie nanočastíc na kopu a vytvorenie reflexnej zrkadlovej plochy, alebo ich oddelí dostatočne ďaleko od seba tak, aby svetlo mohlo prejsť a aby bol materiál transparentný.

Vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne vyvinuli materiál, ktorý dokáže zmeniť svoj priehľadný strav na reflexný len za pomoci nanočastíc zlata.

Množstvo modelov a experimentov nakoniec priviedlo tím vedcov k bodu, kedy dokážu vytvoriť skutočne laditeľnú vrstvu materiálu. Nový reverzný proces by v budúcnosti mohol smerovať k výrobe efektných meniacich sa zrkadiel v domácnosti, no mohol by mať aj praktickejšie využitie, ako napríklad pre výrobu nastaviteľných optických filtrov pre ďalekohľady alebo chemické senzory.

Na prvom obrázku je stav pred aplikáciou slabého elektrického napätia. Druhý obrázok znázorňuje preskupenie nanočastíc zlata a vytvorenie reflexnej vrstvy po aplikácii slabého elektrického napätia.