Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výskum ukázal, že ovce dokážu rozpoznať tváre známych ľudí z fotografií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci na univerzite v Cambridge objavili, že ovce dokážu veľmi dobre rozpoznávať ľudské tváre. Tento objav pochádza zo závažnej neurologickej štúdie zameranej na lepšie pochopenie neurodegeneratívnych porúch vo všeobecnosti a najmä takzvanej Huntingtonovej choroby.

Hoci sa oko často porovnáva s kamerou, zrak je v skutočnosti veľmi zložitý proces. To platí najmä pokiaľ ide o rozpoznanie tváre. Pre ľudí, primátov a dokonca aj pre ovce je rozpoznávanie tvárí dôležitým prostriedkom pre identifikáciu a sociálnu interakciu. Problém je ten, že rozoznať niekoho tvár nie je jednoduché. Tvár sa v priebehu času mení, vidíme ju z rôznych uhlov, pri inom osvetlení a do hry vstupuje množstvo ďalších faktorov.

Aby sme tieto faktory prekonali, mozog neuchováva len jeden statický obraz tváre, miesto toho je pamäť pre tváre asociatívna. To znamená, že mozog identifikuje rôzne časti tváre a potom si ich snaží spojiť s inými časťami, ako je identikit, kým sa nenájde zhoda. Mozog nukladá tváre, ale iba ich časti a ako sú prepojené jedna s druhou. Preto si napríklad nevieme predstaviť niekoho, koho veľmi dobre poznáme, no vieme nájsť známu tvár v dave bez toho, aby sme sa snažili.

Na katedre Fyziológie, vývoja a neurovedy na univerzite v Cambridge tím vedcov umiestnil osem oviec do špeciálne navrhnutej ohrady. V nej sa nachádzala pracovná stanica s dvomi počítačovými obrazovkami a dvomi dávkovačmi potravy.

Výskum ukázal, že ovce sú schopné rozpoznať tváre ľudí z fotografií.

Vedci na obrazovky vysielali tváre štyroch celebrít: novinárku BBC Fionu Bruce, bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, herca Jakea Gyllenhaala a herečku Emmu Watson. Keď ovce vybrali slávnu tvár, boli odmenené jedlom. Ak sa na obrazovke zobrazili zábery tvári zo štvorice bežných ľudí, a ovca si vybrala jednu z nich, zaznel bzučiak a nebolo možné získať nijaké jedlo. Nakoniec sa tak ovce naučili spojiť celebrity s jedlom a dokázali ich vyberať 8 z 10 pokusov.

V neskoršej fáze testu boli tváre zobrazené pod iným uhlom a hoci ovce mali vaic problémov pri vyberaní správnych tvárí, ich výkon sa znížil iba o 15 percent, čo je rovnaká úspešnosť ako u ľudí. Štúdia dokázala, že ovce majú pokročilé schopnosti rozpoznávania tvárí, porovnateľné so schopnosťami ľudí a opíc.

Ovce sa dožívajú dlhého veku a majú mozgy podobnej veľkosti a zložitosti ako niektoré opice. To z nich robí veľmi dobré modely pre neurologický výskum a pochopenie neurodegeneratívnych ochorení, ako je Huntingtonova choroba, ktorá sa dlho vyvíja a ovplyvňuje kognitívne schopnosti. Štúdia tak vedcom môže priniesť iný spôsob, ako sledovať zmenu týchto schopností, najmä u oviec, ktoré nesú génovú mutáciu, ktorá spôsobuje Huntingtonovu chorobu.