Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené objekty, ktoré dokážu meniť farbu na želanie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predstavte si, aké by to bolo, keby ste si mohli zafarbiť akékoľvek mobilné zariadenie tak, aby zodpovedalo vášmu oblečeniu alebo nálade. Tak aj toto by sa mohlo v budúcnosti stať realitou vďaka výskumu, ktorý sa uskutočnil v laboratóriu MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL). Vedcom sa totiž podarilo vytvoriť nový systém, ktorý umožňuje opakovanú zmenu farby 3D vytlačených objektov po ich vytvorení.

Systém dostal označenie ColorFab a funguje prostredníctvom novej technológie 3D tlače, pri ktorej sú tlačené objekty vytvorené z takzvaných voxelov (trojrozmerných pixlov), ktoré obsahujú červené, žlté alebo modré farby citlivé na svetlo. Všetky farebné zmeny vznikajú vtedy, keď je objekt vystavený ultrafialovému svetlu. Dokonca aj po odstránení objektu z UV svetla zostávajú všetky voxely aktivované, takže objekt je mozaikou červenej, žltej a modrej farby.

Farbivo však môže byť zostať „vypnuté“ a transparentné, pokiaľ je vystavené dostatočne intenzívnemu viditeľnému svetlu. Vzhľadom na túto skutočnosť, po „zapnutí“ všetkých voxelov pomocou UV žiarenia, niektoré z nich sú potom selektívne deaktivované projekciou vzoru viditeľného svetla na objekt.

Vedci z MIT vyvinuli technológiu 3D tlače s názvom ColorFab, ktorá umožní zmenu farieb vytlačených objektov.

Ak sú všetky červené a žlté voxely vypnuté, len modré zostanú farebné, čo spôsobí, že objekt bude vyzerať modro. Napriek tomu, že rozlíšenie systému je stále pomerne hrubé, ak sa technológia ColorFab vylepší, mohli by sa dať vytvoriť aj iné farby, ako tieto tri primárne. Napríklad zapnutím žltých a modrých voxelov by vo výsledku objekt získal zelenú farbu.

Zatiaľ čo celý proces zmeny farby v súčasnosti trvá asi 23 minút, vedci sa domnievajú, že by mohli tento čas zredukovať použitím silnejšieho projektora alebo väčšieho množstva farbiva. Hoci táto nová technológia je zatiaľ obmedzená pre výrobu 3D tlačených plastových predmetov, mohla by byť využívaná aj pre výrobu oblečenia.