Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický spoločník, ktorý poriadne prevetrá vaše mozgové závity

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
13. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Taiwanský inštitút pre výskum v oblasti priemyselného výskumu ITRI ohlásil začiatkom roku 2018 funkčný prototyp inteligentného robotického spoločníka. Názov robota je zatiaľ síce príliš exaktný (Inteligent Vision System for Companion Robot), no vďaka jeho všestrannosti si určite získa dajaké zaujímavé meno či aspoň vtipné označenie. Hlavne vďaka jeho komunikačným schopnostiam.

Aby predviedli jeho spoločenské kvality, zvolili vývojári hru Scrabble. Niežeby ITRI robot nevedel hrať napríklad šach, ale predsa len hrať hru, v ktorej tvoríte a skladáte slová je pre robota celkom veľká výzva. Tvorcovia sa museli popasovať okrem slovotvorby (tú tiež celkom zvládol už aj IBM Watson) aj s problémom 3D vnímania priestoru.

Vývojári z ITRI prezentovali schopnosti svojho robotického spoločníka prostredníctvom hry Scrabble.

Kocky s písmenkami v Scrabble sa totiž v rámci perspektívy môžu javiť robotovi s 2D videním ako zarovnané, aj keď sú napríklad o riadok posunuté. Preto vývojári vybavili robota systémom Inteligent Vision. Ten vyhodnocuje údaje z dvoch kamier a pomocou technológie hĺbkového učenia (Deep Learning) ich potom robot spojí do pre neho zrozumiteľnej 3D mapy.

Vývojári z ITRI uvádzajú, že robot vlastne využíva tú istú inteligenciu aká sa používa v pokročilej Industry 4.0. Vďaka tomu je robot schopný rozoznávať predmety nielen podľa tvaru, ale aj podľa farby či veľkosti.

Vývojári z ITRI prezentovali schopnosti svojho robotického spoločníka prostredníctvom hry Scrabble.

No vráťme sa k hre. V Scrabble robot vyhodnocuje nielen slová, ale dokáže vyrátať aj najvýhodnejšie kombinácie. A keďže herné kvality stroja sú nad úrovňou bežného hráča, pozvali tvorcovia ako protivníka Willa Andersona, ktorý je víťazom 5 dňového turnaja v Scrabble. A robot ho dobre potrápil, síce nakoniec človek vyhral, ale vďaka neustále rastúcim výpočtovým kapacitám to už bude zriedkavý jav.

Vývojári z ITRI prezentovali schopnosti svojho robotického spoločníka prostredníctvom hry Scrabble.