Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

RFID senzor na zube kontroluje príjem cukru, soli a alkoholu

RFID senzor na zube kontroluje príjem cukru, soli a alkoholu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Človek, ktorý chce žiť zdravo, by sa mal zaoberať aj tým, aké zložky sa nachádzajú v prijímanom jedle a pití. Pomocnú ruku by v budúcnosti mohol podať nový senzor, ktorý sa prikladá na zub a funguje ako taká zdravotná anténa. Senzor navrhli vedci z univerzity Tufts v Massachusetts a v súčasnosti dokáže sledovať príjem glukózy, soli a alkoholu.

Nový senzor má plochu len 2 x 2 mm a je dostatočne flexibilný, aby sa dal prilepiť k nepravidelnému povrchu zuba. Skladá sa z troch sendvičových vrstiev pozostávajúcich z dvoch zlatých krúžkov v tvare štvorca na vonkajšej strane a vrstvy bioreaktívneho materiálu v jeho strede. Stredná vrstva pritom absorbuje tri cieľové chemikálie z úst nositeľa.

Keď je senzor vystavený prichádzajúcemu rádiofrekvenčnému signálu, ktorý sa vysiela mobilným zariadením. Senzor zhromaždí tieto rádiové vlny a vyšle ich naspäť, no tentoraz v zmenenej podobe, v závislosti na tom, ktoré a aké množstvo cieľových chemikálií bolo absorbovaných bioaktívnou vrstvou. Niektoré rádiové vlny senzor pritom zruší, namiesto ich zaslania späť.

Analýzou spektra a intenzity rádiových vĺn, ktoré boli odvysielané naspäť do mobilného zariadenia, je aplikácia schopná určiť, ktoré chemikálie boli požité a v akých množstvách. Vedci týmto spôsobom demonštrovali rozšírenie technológie RFID, ktorá v novom senzore dokáže čítať a prenášať informácie o svojom prostredí, či už je senzor pripojený k zubu, ku koži alebo akémukoľvek inému povrchu. Senzor by pritom v budúcnosti mohol detegovať oveľa širšiu škálu látok, čo by prinieslo ďalšie možnosti využitia tejto technológie.

Vedci z univerzity Tufts v Massachusetts navrhli RDIF senzor, ktorý na zube deteguje príjem glukózy, soli a alkoholu.