Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Streamovanie kvalitného videa z morských hĺbok už nie je len na papieri

Streamovanie kvalitného videa z morských hĺbok už nie je len na papieri
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Oceány tvoria zhruba dve tretiny povrchu zeme. A v dnešnej dobe je ich dno popretkávané ropovodmi, plynovodmi, či hrubými dátovými káblami. Tie všetky vyžadujú údržbu. Stále sa využívajú podmorské drony spojené s povrchovým plavidlom káblom. To však proces spomaľuje a obmedzuje to aj hĺbku ponoru. Na Saudsko arabskej univerzite kráľa Abdullaha (KAUST) sa jeden z doktorandov, Abdullah Al-Halafi, pokúsil tento problém vyriešiť princípom dvojcestného vysielania pomocou laseru.

Ako sám autor povedal, táto metóda ponúka už v základe omnoho väčšiu prenosovú rýchlosť, ktorá je nevyhnutná pre prenos vysokokvalitného videa. Najprv sa však musel popasovať so skreslením, ktoré vytvára hĺbka vody. Najskôr vyskúšal spôsob, ktorý sa volá kvadratická amplitúdová modulácia. Ten neskôr skontroloval cez fázový posun.

Vďaka zisteným rozdielom dokázal vyvinúť vlastný algoritmus, ktorý spresňuje prenos signálu na veľké vzdialenosti. Svoj prototyp otestoval najskôr v ideálnych podmienkach čírej morskej vody, ale druhý pokus už bol v kalnej vode v prístave. Pokus bol úspešný v oboch prípadoch, aj keď vzdialenosť prenosu bola iba zhruba 5 metrov.

Na prenos signálu sú používané dva typy laseru a to zelený 520 nanometrový na vysielanie a modrý 450 nanometrový na príjem. Následne oba prístroje, dron aj hladinový prímač, prekonvertujú signál na vysokokvalitné video. Po doladení by to mohla byť zaujímavá výzbroj aj pre expedície do hĺbok. No predstavte si, že by to niekto streamoval priamo na Facebook, palec hore.