Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp extrémne ohybnej klávesnice sa dá pokrčiť ako papier

Prototyp extrémne ohybnej klávesnice sa dá pokrčiť ako papier
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú už aj také kompaktné klávesnice, ktoré sa dajú zvinúť do malého hranolu a pohodlne prepraviť hocikde len potrebujeme. No vedci z Južnej Kórey sa rozhodli tento nápad doviesť do úplného extrému. Vyvinuli totiž novú technológiu, s pomocou ktorej vytvorili prototyp prenosnej klávesnice, ktorá sa dá doslova pokrčiť ako papier a vopchať napríklad do vrecka nohavíc. Navyše sa takáto klávesnica dá vyrobiť lacno.

Už pred tromi rokmi sa spoločnosť LG pochválila rolovateľnou bezdrôtovou klávesnicou Rolly Keyboard, ktorej myšlienka maximálnej možnej kompaktnosti možno inšpirovala aj juhokórejský tím vedcov pod vedením Keemina Sohna (z univerzity Chung-Ang), Ji Sik Kima (z národnej univerzity Kyungpook) a Kee-Sun Sohna (z univerzity Sejong). Tí sa zaoberali vývojom technológie pre výrobu prototypu „pokrčiteľnej“ klávesnice. Tá sa skladá z rovnej klávesovej plochy, vyrobenej zo silikónového kaučuku EcoFlex, v ktorej sú zabudované piezorezistívne nanotrubice z uhlíka.

Keď používateľ stlačí jednu zo štvorcových plôch nakreslených na povrchu gumy, ktorá predstavuje konkrétnu klávesu, tlak jeho prsta mení elektrický odpor v nanotrubiciach pod plochou. Aby klávesnica dokázala spoľahlivo stlačenie danej klávesy rozpoznať, využili vedci systém umelej inteligencie, ktorá sa prostredníctvom algoritmov neurónovej siete naučila presne zistiť zmeny elektrického odporu v nanotrubiiach.

Podľa vyjadrenia tímu juhokórejských vedcov sa počas testovania preukázalo, že prototyp ich extrémne flexibilnej klávesnice dokázal prekonať všetky momentálne dostupné modely prenosných klávesníc, či už z pohľadu funkčnosti, flexibility, disponibilnosti a finančných nákladov. Ak by sa takého špeciálne klávesnice dostali do sériovej výroby, každá jedna z nich by sa dala vytvoriť za menej ako jeden jediný dolár.

Juhokórejskí vedci vyvinuli novú technológiu, s pomocou ktorej vytvorili prototyp prenosnej klávesnice, ktorá sa dá doslova pokrčiť ako papier a vopchať napríklad do vrecka nohavíc.