Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené kmeňové bunky môžu pomôcť pri liečbe poranení miechy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Poranenia chrbtice môžu viesť k závažným problémom, až k ochrnutiu dolných končatín pacienta pri prerušení miechy. Výskumníci z univerzity v Minnesote však navrhli špeciálne zariadenie, ktoré by takéto prerušenie mohlo spojiť opäť dokopy. Ide o silikónový nosič pokrytý 3D tlačenými neurónovými kmeňovými bunkami, ktorý sa dá implantovať do miesta poranenia, kde vznikne nové spojenie medzi zostávajúcimi nervami, čo pomôže pacientom opätovne získať motorickú kontrolu nad dolnou časťou tela.

Poškodená miecha je ťažkým zranením, no vo vývoji sú liečebné postupy, ktoré by mohli pomôcť. K slovu sa hlási napríklad génová terapia, ktorá by mohla pomôcť spojiť rozštiepené tkanivo a regenerovať nervové bunky. V iných prípadoch liečby sa vynechá miesto úrazu a cez počítačové zariadenia sa bezdrôtovo vysielajú signály do spodnej časti tela.

Nový spôsob liečby by mohol byť kombináciou oboch prístupov. Tím vedcov z univerzity v Minessote začal zhromažďovaním indukovaných pluripotentných kmeňových buniek, čo je druh odvodený z dospelých buniek napríklad v koži alebo krvi. V momente, keď sa podarilo tieto bunky pretvoriť do neurónových kmeňových buniek, mohli byť 3D tlačené na zariadenie, ktoré sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev silikónového nosiča a neurónových kmeňových buniek.

Farebne zvýraznená snímka zobrazuje živé neurónové kmeňove bunky, ktoré prežili proces 3D tlače.

Toto zariadenie sa potom môže implantovať do miesta poranenia chrbtice, kde nosič vyživuje kmeňové bunky dovtedy, kým nebudú schopné vyrásť do nových nervov a spoja nepoškodené bunky na oboch stranách poranenia.

Zariadenie nebolo ešte testované na pacientoch ani na zvieratách, no laboratórne testy ukázali, že neuróny vyrastajúce z kanálov silikónového nosiča sú aktívne. Zatiaľ čo úplne zotavenie a obnovenie motorických funkcií u pacienta by v tomto štádiu zabralo veľa mesiacov, liečba môže pacientom pomôcť získať aspoň niektoré dôležité funkcie, ako je kontrola močového mechúra alebo zastavenie nekontrolovateľných pohybov nôh, čo môže zlepšiť ich životy.

Nové 3D tlačené zariadenie sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev silikónového nosiča a neurónových kmeňových buniek.