Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci definitívne potvrdili prítomnosť vody na Mesiaci

Vedci definitívne potvrdili prítomnosť vody na Mesiaci
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V najtmavších a najchladnejších častiach polárnych oblastí na povrchu Mesiaca sa tímu vedcov podarilo priamo odhaliť definitívny dôkaz výskytu vodného ľadu. Tieto vrstvy ľadu sú rozložené a mohli by byť veľmi staré. Na južnom póle sa väčšina ľadu sústredí v lunárnych kráteroch, zatiaľ čo ľad na severnom pole je oveľa širší, no rozširuje sa rozptýlene.

Tím vedcov z univerzít Hawaii a Brown tvrdí, že našiel definitívne dôkazy o prítomnosti vodného ľadu na severnom a južnom póle na Mesiaci. Toto tvrdenie ity Hawai a pod vedením Shuai Li z University of Hawaii a Brown University tvrdí, že našli definitívne dôkazy o vodnom ľadu na severnom aj južnom póle na Mesiaci. Údaje boli získané zo zariadenia Moon Mineralogy Mapper uloženého na palube lunárnej družice Chandrayaan-1, ktorá patrí združeniu Indian Space Research Organization. Nový objav naznačuje nielen prítomnosť vody na Mesiaci, ale aj to, že je ľahko prístupná z jeho povrchu.

Hoci sa o prítomnosti vody na Mesiaci špekuluje už viac ako storočie a dôkazy o jej existencii sa datujú už od misií Apollo v 70. rokoch minulého storočia, doteraz sa nenašlo veľa dôkazov, ktoré by definitívne potvrdili jej prítomnosť. Boli zistené napríklad záblesky svetla z hlbokých lunárnych kráterov, ktoré mohli byť ľadom, ale mohli to byť aj lesklé skaly. Našli sa spektroskopické zábery, ktoré mohli byť molekulami vody, no mohli to byť aj hydráty v mineráloch.

Na snímke je zobrazené povrchového ľadu na ľavom póle (vľavo) a severnom póle (vpravo) na Mesiaci, ktorý detegoval prístroj NASA pre mapovanie lunárnych minerálov.

Teraz však získané údaje zo zariadenia Moon Mineralogy Mapper ukazujú, že na severnom a južnom póle sú ložiská ľadu. Južný ľad je sústredený v lunárnych kráteroch, ktoré sú neustále v tieni, zatiaľ čo severný ľad sa rozprestiera na široko, no v riedkych zhlukoch. Vedci svoj záver založili na troch špecifických spektrálnych informácií zo svetla odrazeného od ložísk. Tie nielenže potvrdili prítomnosť vody, no infračervené pásmo presnejšie určilo, že ide skôr o ľad než o vodu alebo paru.

Podľa vyjadrenia NASA leží vodný ľad v tmavých kráterov, kde teploty nestúpajú nad -157 ° C a kam sa slnečné lúče nikdy nedostanú, aby ich zohriali. Okrem toho získané údaje ukazujú, že ľad sa nachádza na povrchu alebo v hĺbke niekoľkých milimetrov, takže jeho ťažba by mala byť v budúcnosti jednoduchá, ak sa ľudstvo rozhodne vybudovať na Mesiaci trvalé základne.