Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálny piesok spáli znečisťujúce látky v dažďovej vode

Špeciálny piesok spáli znečisťujúce látky v dažďovej vode
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z Kalifornskej univerzity v Berkeley vytvorili nový spôsob odstraňovania znečisťujúcich látok z dažďovej vody prostredníctvom špeciálneho piesku. Toto riešenie má potenciál pre potreby oblastí s nedostatkom vody, kde sa hľadajú spôsoby ako premeniť kontaminovanú vodu na čerstvú pitnú vodu.

Vyvinutý materiál je vlastne len bežný piesok, do ktorého boli primiešané dva typy prirodzene sa vyskytujúceho mangánu. Tieto zložky navzájom reagujú tak, že sa vytvorí oxid mangánu, ktorý je neškodný pre ľudí aj celkovo pre životné prostredie.

Keď sa cez takýto upravený piesok prefiltruje voda znečistená látkami, chemikálie sa naviažu na oxid mangánu. Piesok si poradí s látkami, ako sú napríklad herbicídy, pesticídy a bisfenol-A (BPA), čo je organická zlúčenina, ktorá sa využíva pri výrobe plastov. Znečisťujúce látky budú z vody buď kompletne odstránené alebo sa rozložia na menšie kúsky, ktoré sú menej toxické a dajú sa biologicky odbúrať. O to by sa mohol prípadne postarať nejaký sekundárny čistiaci systém.

Výskumníci z UC Berkeley vytvorili špeciálny piesok, ktorý ničí toxíny v dažďovej vode.

Hoci sa účinnosť oxidu mangánu po čase zmenšuje, dá sa „nabiť“ tak, že sa cez piesok nechá pretiecť slabo chlórovaná voda. Výskumníci odhadujú, že pol metra hlboká vrstva tohto piesku by sa dala revitalizovať v priebehu dvoch dní s upravenou vodou s koncentráciou chlóru 25 častíc na 1 milión.

Tento čistiaci mangánový piesok by sa v mohol v budúcnosti umiestniť nad podzemné vrstvy, ktoré vedú vodu s vytvorením odtokov pre takto získanú a upravenú dažďovú vodu. Tím inžinierov z Kalifornskej univerzity v Berkeley plánuje túto technológiou otestovať v potoku zaplavovanom vodou z búrok v kalifornskom okrese Sonoma.