Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krvný tlak sa bude dať merať už aj za pomoci aplikácie v iPhone

Krvný tlak sa bude dať merať už aj za pomoci aplikácie v iPhone
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Michiganskej štátnej univerzity už v minulosti experimentovali s upraveným smarftónom, ktorý vybavili špeciálnym senzorom pre meranie krvného tlaku. Teraz však používateľom stačí iba „obyčajná“ mobilná aplikácia a o zvyšok sa postará technológia v samotnom iPhone.

Prototyp novej mobilnej aplikácie využíva funkciu Apple Touch 3D, ktorá je súčasťou smartfónov spoločnosti Apple od modelov iPhone 6s a iPhone 6s Plus a vyššie. Podobná funkcia sa teraz tiež dostala aj do niektorých smartfónov s OS Adroid. A ako teda takéto meranie funguje?

Táto funkcia využíva tenzometre pod dotykovým displejom pre meranie toho, ako silno používateľ tlačí prstom na displej. Pri prvom použití aplikácie je používateľ navigovaný tak, aby na displeji nastavil cieľovú oblasť pre prikladanie jeho ukazováka. Počas ďalšieho používania aplikácie sa táto oblasť zjaví ako vyhradený obdĺžnik. Držaním smartfónu horizontálne na úrovni srdca potom používateľ umiestni prst na displej tak, aby pokryl vyznačenú oblasť aj spolu s objektívom fotoaparátu.

Aplikácia následne vedie tak, aby dôsledne tlačil prst na displej smartfónu. Tenzometre merajú tlak spôsobený pulzovaním krvi v tepne prsta, zatiaľ čo kamera vizuálne deteguje oscilácie objemu krvi. Algoritmus na základe týchto údajov určí aktuálny krvný tlak používateľa.

Počas laboratórnych testov sa ukázalo, že aplikácia dokáže namerať údaje, ktoré sú približne rovnako presné ako pri použití bežného manžetového tlakomera. Podľa vedcov by táto mobilná aplikácia mohla byť k dispozícii pre spotrebiteľov niekedy do konca roka 2019.

Prototyp mobilnej aplikácie využíva funkciu Apple Touch 3D pre meranie krvného tlaku používateľa.