Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidný robot z Japonska zvládne nahradiť robotníkov na stavbe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonský Národný inštitút pre pokročilé priemyselné vedy a technológie (AIST) prezentoval prototyp humanoidného robota, ktorý je určený pre prácu na staveniskách, na ktorých chýba dostatok ľudských pracovníkov. Hoci je robot pri svojej práci pomalý, je až prekvapivo presný a naznačuje tak budúcnosť, keby by podobné humanoidné roboty mohli zastúpiť ešte viac pracovných činností.

Prototyp humanoidného robota pre stavebníctvo nesie označenie HRP-5P a jeho schopnosti demonštrovali výskumníci z japonského Národného inštitútu pre pokročilú priemyselné vedy a technológie (AIST) v krátkom videu, v ktorom zdvihne kus sadrokartónového panelu a zaskrutkuje ho k drevenej konštrukcii steny. Tento flexibilný humanoidný robot je pritom navrhnutý tak, aby dokázal replikovať ľudské pohyby v komplikovaných konštrukčných prostrediach.

Prototyp humanoidného robota pre stavebníctvo HRP-5P.

Automatizácia v priemysle rýchlo mení štýl modernej sériovej výroby. Zatiaľ čo sa veľké továrenské montážne linky čoraz viac robotizujú, existujú stále oblasti, kde pre mnohé úlohy je sú potrební ľudský pracovníci. Tí sa totiž môžu dostať aj do miest, kam sa väčšie robotické pevné systémy nezmestia. Patrí sem zatiaľ aj stavebníctvo, ktoré viac- menej odoláva robotickej automatizácii. Hoci už existujú masívne 3D tlačiarne, pri výstavbe domov sa primárne spoliehame na ľudskú prácu a zručnosť.

Prototyp humanoidného robota pre stavebníctvo HRP-5P.

Nový japonský výskum sa pritom nezameriava na odstránenie potreby ľudských pracovníkov. Ide skôr o snahu riešiť problém, ktorý sa týka konkrétne ostrovného Japonska. S poklesom rastu a starnutím obyvateľstva sa totiž očakáva, že v mnohých priemyselných odvetviach, ako je napríklad stavebný priemysel, budú v budúcnosti čeliť vážnemu nedostatku manuálnych pracovníkov. Tento naliehavý problém by teda mohla pomôcť vyriešiť technológia humaniodných robotov.

HRP-5P síce nepatrí k najagilnejším robotom, ako je napríklad Atlas od Boston Dynamics. No jeho priamym zameraním na vykonávanie ťažkej manuálnej práce s podobnými pohybmi ako človek, smeruje k budúcnosti, v ktorej budú roboty schopné vykonávať ešte zložitejšie stavebné práce.

Prototyp humanoidného robota pre stavebníctvo HRP-5P.