Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezpečný a mäkký senzor pre sledovanie motoriky novorodencov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predčasne narodené deti môžu mať neuromotorické a kognitívne vývojové postihnutia. No presné meranie motorických funkcií býva pri použití objemných zariadení dosť zložité. Lekárom by však mohol pomôcť nový mäkký a ľahký senzor.

V súčasnej dobe sa neuromotorické a kognitívne vývojové poruchy u malých detí diagnostikujú prostredníctvom pripojenia nositeľných senzorov na ruku. No veľa novorodencov nemá rado ak sa k ich telu pripoja objemné zariadenia. Riešením by sa však mohol stať nový senzor, ktorí vyvinuli vedci z Harvardu.

Senzor sa prevažne skladá z ľahkého, mäkkého a vysoko elektricky vodivého kvapalného silikónu. Ten sa využíva na meranie sily uchopenia nositeľa spolu s pohybom ruky, pričom sa dá použiť na jednotlivé prsty. Okrem toho je kvapalina zložená z netoxického jodidu draselného (bežný výživový doplnok) a glycerolu (bežná prísada do potravín), takže je bezpečné, ak si dieťa aj vloží snímať do úst. Vodivosť senzora je až štvornásobne vyššia v porovnaní so súčasnými biokompatibilnými riešeniami, čo vedie k presnejším údajom.

Senzor sa prevažne skladá z ľahkého, mäkkého a vysoko elektricky vodivého kvapalného silikónu.

V laboratórnych podmienkach trvá vytvorenie kvapaliny len približne 20 minút. Kvapalný silikón je pritom stabilný v širokom rozmedzí teplôt a vlhkosti. Senzor bol doteraz vyskúšaný len na dospelých, no vedci z Harvardu teraz skúmajú jeho fungovanie na deťoch a pripravujú plány na komercializáciu senzora.

Tým, že je senzor umiestnený na hornej strane prsta, dokáže poskytnúť neskreslené informácie, zatiaľ sa citlivo spája s rukou dieťaťa. Skorá diagnóza hrá dôležitú rolu v liečení vývojových porúch u novorodencov a takýto nositeľný senzor by lekárom mohol poskytnúť množstvo výhod, ktoré v súčasnosti nemajú k dispozícii.

V laboratórnych podmienkach trvá vytvorenie silikónovej kvapaliny len približne 20 minút.