Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálny náter ochráni rôzne kovy pred koróziou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Korózia kovov môže viesť až k narušeniu štruktúry, čo môže mať napríklad za následok pád mostu, rozpad trupu lietadla alebo potrubia. Vedci z Northwestern University však vyvinuli samoliečiaci náter, ktorý dokáže ošetriť nedokonalosti kovu v priebehu niekoľkých sekúnd.

Keďže korózia vzniká lokálne, nájdenie porúch na veľkých kovových konštrukciách býva náročné. Už v minulosti výskumníci pracovali na špeciálnych samoliečiacich náteroch, no tie dokázali opraviť len mikroskopické chyby. Vedci z Northwestern University si však dali za cieľ dosiahnuť úspech v milimetrovom meradle a tak sa nechali inšpirovať pohybom lode, ktorá sa zarezáva do vody, no tento zárez je potom rýchlo zacelený. To viedlo k uvedomeniu, že kvapaliny, ako sú oleje, môžu byť dokonalým samoliečacim systémom.

Náter na báze oleja musí byť dostatočne tekutý, aby sa dokázal sám opraviť v priebehu niekoľkých sekúnd, no nie až tak tekutý, aby jednoducho odkvapkával z kovového povrchu. Správny pomer sa vedeckým pracovníkom podarilo dosiahnuť pridaním mikroskopických ľahučkých kapsúl grafénu, ktoré zahusťujú olej a pomáhajú k jeho priľnutiu na kov aj v nepriaznivých podmienkach, či už pod vodou alebo v kyslom prostredí.

Vedci preukázali, že ošetrený materiál sa dokáže rýchlo a opakovane hojiť, dokonca aj po poškriabaní rovnakého miesta 200 krát za sebou. Testy prebiehali na množstve rôznych kovov, vrátane hliníka, mosadze a ocele. Tím tvrdí, že náter by mal v zásade pracovať s akýmkoľvek kovom, pretože nie je založený na špecifickej chémii povrchu.

Výskum bude pokračovať v hľadaní spôsobu hromadnej výroby grafénových kapsúl a vedci chcú vyvinúť aj náterové látky proti znečisteniu.