Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vyvíjajú vlajky, ktoré vytvárajú energiu z vetra a slnka

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedeckí pracovníci z univerzity v Manchestri pracujú na zariadeniach podobným malým vlajkám, ktoré ako prvé dokážu získať energiu zo slnka a vetra. Hoci zatiaľ nedokážu napájať domácnosť alebo väčšie elektronické zariadenia, mohli by dodávať energiu diaľkovým senzorom.

Zariadenie na zber energie z vetra a slnka používa invertovanú podobu vlajky, kedy sa predná hrana voľne pohybuje, ale zadná strana zariadenia je zaistená v pevnej polohe. Telo týchto vlajok je tvorené piezoelektrickými prúžkami, ktoré zbierajú energiu ako sa pohybujú zo strany na stranu vo vetre. S pomocou deformácie piezoelektrických materiálov sa dokonale hodia pre rovnomerné vytváranie elektrickej energie.

Vedeckí pracovníci z univerzity v Manchestri pracujú na zariadeniach podobným malým vlajkám, ktoré ako prvé dokážu získať energiu zo slnka a vetra.

Solárne panely prinášajú zariadeniu dvojitú výhodu. Pôsobia ako destabilizujúca hmota, ktorá spúšťa pohyby prúžkov pri nižších rýchlostiach vetra a samozrejme sú schopné vyrábať elektrinu z okolitého slnečného svetla. Treba podotknúť, že zariadenie nevytvára veľa elektrickej energie, no tím výskumníkov sa domnieva, že takéto zariadenia by sa dali použiť na napájanie senzorov, ktoré monitorujú napríklad znečistenie ovzdušia, úroveň hluku či okolitú teplotu lokálneho prostredia. Poslúžiť môžu aj pre malú prenosnú elektroniku.

Výskumníci skúšali svoje zariadenie pre zber energie v pokojných a prirodzených rýchlostiach vetra pri konštantnom osvetlení. Zistili, že takéto prevádzkové podmienky poskytli výkon 3 až 4 milliwatty. Tím dúfa, že ďalej rozvinie svoju koncepciu a podarí sa mu zvýšiť výkon aj pre náročnejšie aplikácie, ako by napríklad mohlo byť napájanie nabíjacích staníc pre mobilné zariadenia.

zariadenia by sa dali použiť na napájanie senzorov, ktoré monitorujú napríklad znečistenie ovzdušia, úroveň hluku či okolitú teplotu lokálneho prostredia.