Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Revolúcia v očkovaní: Sterilné mikroihly s nano časticami striebra

Revolúcia v očkovaní: Sterilné mikroihly s nano časticami striebra
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je dôležité očkovanie ľudí, najmä v rozvojových krajinách býva problém s podávaním liekov bezpečným a sterilným spôsobom. V tomto by mohla v budúcnosti pomôcť nová náplasť s mikroihlami, ktoré obsahujú miniatúrne častice striebra zabíjajúce baktérie.

V posledných rokoch sa výskum zaoberá aj náplasťami, ktoré obsahujú mikroihly. Tie majú niekoľko výhod oproti klasickým injekciám, sú totiž bezbolestné, nemusia byť uchovávané v chlade a nestáva sa z nich nebezpečný odpad. Náplasti bývajú väčšinou malého štvorcového tvaru a na spodnej strane majú umiestnené množstvo miniatúrnych ihličiek, ktoré obsahujú liečivo pre pacienta. Keď sa náplasť aplikuje, mikroihly prepichnú iba hornú vrstvu kože pacienta a nedosiahnu na žiaden vnútorný nerv. Ihly sa potom neškodne rozpustia a uvoľnia liek do krvného obehu.

Nový typ náplasti s mikroihlami bol vyvinutý vedcami na univerzite v Južnej Austrálii. Náplasť obsahuje rad 15 x 15 mikroihiel, každá s dĺžkou len 700 mikrónov. Tie nesú vakcínu a tiež aj nano častice striebra. Ihly sú vyrobené z biologicky kompatibilného a vo vode rozpustného polyméru (karboxymetylcelulóza), ktorý sa úplne rozpustí počas jednej minúty od aplikácie náplasti. Vďaka tomu sa lieky dostanú do krvného obehu pacienta, pričom nano častice striebra sa postarajú o to, aby bola oblasť kože s náplasťou zbavená baktérií.

Počas laboratórnych testov vedci zistili, že ich náplasť s mikroihlami dokázala vyzabíjať baktérie, ktoré spôsobujú infekciu pokožky, ako sú baktérie stafylokokus epidermis, escherichia coli a pseudomonas aeruginosa. Oblasť kože, na ktorej bola náplasť, zostala bez baktérií až po dobu 24 hodín. Vedci veria, že začlenením antibakteriálnych nano častíc striebra do rozpustných mikroihiel povedie v budúcnosti k bezpečnej vakcinácii a dodávania liekov pre pacientov po celom svete.

Ilustrácia zobrazuje náplasť s mikroihlami v akcii, ako nano častice striebra zabíjajú baktérie.