Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikro-roboty s nožičkami sa môžu prechádzať v ľudskom tele

Mikro-roboty s nožičkami sa môžu prechádzať v ľudskom tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú rôzne zariadenia v nano veľkostiach, ktoré sú určené napríklad pre dodávanie liekov do tela pacienta, pričom sa pohybujú rôznymi spôsobmi. Najnovším prírastkom je malý štvornohý robot, ktorý by sám mohol doslova dokráčať k svojmu cieľu v tele pacienta.

Využitím patentovanej viacstupňovej nano výrobnej techniky je pritom možné vytvoriť dávky až milión robotov s dĺžkou 70 mikrónov už v priebehu niekoľkých týždňov. Všetky mikro-roboty pochádzajú z jediného 102 milimetrového (4-palcového) silikónového kompozitného plátna.

Každé telo robota pozostáva z ultra tenkého skleneného obdĺžnika s vrstvou kremíka. Na túto vrstvu sú vyleptané elektronické riadiace komponenty a dva alebo štyri solárne články. Nohy sa medzičasom vyrábajú zo materiálu tenkého 100 atómov, ktorý pozostáva z jednej vrstvy platiny a titánu. Namiesto týchto vrstiev sa dá použiť aj grafén.

Všetky mikro-roboty pochádzajú z jediného 102 milimetrového (4-palcového) silikónového kompozitného plátna.

Keď na solárne články zasvieti laser, výsledný elektrický prúd sa striedavo privádza medzi predné a zadné nohy. Tento prúd spôsobí, že platina expanduje, zatiaľ čo titán zostáva tuhý, čím sa každá noha ohne. Keď je prúd vypnutý, noha sa opätovne narovná. Týmto spôsobom je mikro-robot schopný sa pohybovať smerov vpred.

Roboty sú pritom dosť malé na to, aby mohli byť vstreknuté do tela pomocou injekcie. V súčasnosti je ich cestovanie obmedzené na pohyb pod vrstvou tkaniva v hrúbke nechtu, čo je vrstva, do ktorej dokáže preniknúť externé laserové svetlo. Vedci sa preto zaoberajú aj inými zdrojmi energie, ako je ultrazvuk alebo magnetické pole. Pracuje sa tiež na verziách „inteligentných“ mikro-robotov, ktoré obsahujú senzory a iné ovládače.

Mikro-robot sa pohybuje s pomocou aplikácie laserového lúča.