Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna ponorka hľadá zhluky planktónu, aby zachránila vtáky

Autonómna ponorka hľadá zhluky planktónu, aby zachránila vtáky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rastlinný planktón (Fytoplanktón) sa nerozkladá rovnomerne po celom oceáne. Namiesto toho sa vyskytuje v trojrozmerných koncentrovaných zhlukoch. Nová autonómna ponorka je pritom schopná nájsť a zmapovať tieto zhluky, čo môže pomôcť zachovať voľne žijúce živočíchy, ako sú morské vtáky.

Autonómna ponorka Harald AUV bola pomenovaná po nórskom oceánografovi Haraldovi Sverdrupovi. Meria na dĺžku 2 metre a bola vytvorená tímom vedeckých pracovníkov z Nórskej univerzity pre vedu a technológiu (NTNU). Ponorka je vybavená zariadením nazvaným ako ECOpuck. Ako sa ponorka autonómne plaví cez špecifickú oblasť oceánu, toto zariadenie deteguje červenú fluorescenciu produkovanú tým, čo je známe pod pojmom „chlorofyl a“. Ide o látku, ktorú produkuje fytoplanktón pri vystavení svetlu.

Na základe toho, koľko fluorescencie bolo detegovanej a na akých miestach, môže elektronický mozog v ponorke zistiť, kde a ako sú zhluky fytoplanktónu koncentrované. Autonómna ponorka sa potom plaví okolo nich a vytvára ich 3D mapu.

Autonómna ponorka Harald AUV

Autonómna ponorka už bola použitá na sledovanie fytoplantkónu v blízkosti nórskeho ostrova Runde. Výskum bol vykonaný preto, aby sa zistilo, či nedostatok zdrojov potravy bol zodpovedný za nedávny pokles v populáciách miestnych morských vtákov. Koniec koncov, vtáky sa živia rybami, ktoré jedia menšie ryby, ktoré jedia zooplanktón (druh zvieraťa), ktoré jedia fytoplanktón (druh rastliny). Teda čím menej fytoplanktónu, tým menej jedla by bolo pre vtáky.

Ak by sa ten istý druh prieskumu vykonával jednoducho kreslením a analýzou vzoriek vody z lodných plavidiel, vedci by nevedeli, či boli tieto vzorky odobraté z koncentrovaných zhlukov planktónu alebo z otvorenej vody medzi nimi.

Autonómna ponorka Harald AUV