Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Frontier bude najvýkonnejší superpočítač pre vedu a inovácie

Frontier bude najvýkonnejší superpočítač pre vedu a inovácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Obrovský posun vpred v ére superpočítačov sa očakáva s príchodom „exascale superpočítača“ Aurora v roku 2021. No vyzerá to tak, že titul najvýkonnejšieho superpočítača na svete prevezme nový systém Frontier s výkonom viac ako 1,5 exaflopov, čiže jeden a pol kvintiliónov operácii s pohyblivou rádovou čiarkou za sekundu.

Frontier je výpočtový systém vyvíjaný ako súčasť projektu Exascale Computing amerického ministerstva pre energetiku, ktorý bude postavený spoločnosťou Cray a bude umiestnený v Národnom laboratóriu Oak Ridge (ORNL). Zaujímavé je, že v marci ohlásený superpočítač Aurora je produktom takmer tej istej spolupráce, len sa nahradili vnútorné komponenty spoločnosti Intel za komponenty od spoločnosti AMD.

Príchod exascale superpočítačov je míľnikom, na ktorom počítačoví vedci pracujú od čias, keď sa v roku 2008 začala éra petascale superpočítačov. Aurora bol prvý oznámený superpočítač s výkonom 1 exaflopu, čiže jednej kvintilióne operácii s pohyblivou rádovou čiarkou za sekundu. Titul najvýkonnejšieho superpočítača na svete však chce prevziať nový systém Frontier, ktorý je nastavený tak, aby dosiahol až 1,5 exaflopu. Vďaka tomu bude asi 7,5 krát rýchlejší ako súčasný najvýkonnejší superpočítač na svete Summit, ktorý beží na 200 petaflopoch, čo je ekvivalent 0,2 exaflopu.

Superpočítač Frontier bude mať výpočtový výkon viac ako 1,5 exaflopov.

Frontier bude postavený z viac ako 100 nových serverových skríň Cray Shasta, z ktorých každá bude naplnená procesormi AMD EPYS, spolu s grafickými kartami AMD Radeon Instinct. S pomocou vyspelej umelej inteligencie bude všetka táto sila smerovaná do vedeckých projektor, ktoré si vyžadujú spracovanie obrovského množstva dát, ako sú napríklad simulácie a komplexné modely systémov pre skúmanie počasia, subatómových štruktúr či genotypov.

Ešte nás čakajú dva roky pred spustením superpočítačov Frontier a Aurora, no už teraz sa zdá, že do príchodu „exscale“ éry sa ešte dočkáme zaujímavého boja o titul najvýkonnejšieho výpočtového systému na svete.