Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Amoeba s mäkkým telom vylezie po akýchkoľvek schodoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci vývojári vytvorili už viacero robotov, ktoré sú určené pre doručovanie zásielok do domácností, väčšina z nich si nedokáže poradiť so schodmi pred vstupom do domu. Japonskí vývojári z Amoeba Energy však našli riešenie vo forme robota, ktorý využíva svoje pásy z mäkkej peny pre prekonanie schodov a iných prekážok.

Prototyp nového robota Amoeba je vybavený špeciálnymi pásmi vyrobenými zo špongiového no odolného materiálu EPDM (etylénpropyléndiénový monomér). Pásy z mäkkého materiálu sa môžu deformovať podľa tvaru akéhokoľvek typu schodov alebo prekážky v ceste. Materiál pomáha maximalizovať treciu plochu, čím získa robot stabilitu počas výstupu. Pásy z EPDM doteraz odolávali testom počas piatich mesiacov a vykazujú len malé opotrebenie.

Prototyp donáškového robota Amoeba.

Motor, batéria a všetka elektronika vo vnútri robota sú tuhé, no jeho telo je tiež pokryté mäkkou penou. Je to z dôvodu ochrany ľudí, ktorí môžu byť v blízkosti robota v prípade, že náhodou padne. Robot sa môže využiť v aplikáciách, ako prieskumník v oblastiach katastrof, kde sa môže pohybovať cez trosky, no v prvom rade bol navrhnutý ako riešenie pre donášku zásielok do domácností.

Prototyp donáškového robota Amoeba.

Vývojári sú presvedčení, že ich mäkký robot si nájde obľubu u ľudí a to nielen vďaka svojmu priateľskému dizajnu, ale aj z toho dôvodu, že na rozdiel od iných donáškových robotov dokáže vyliezť po schodoch a teda automaticky dokončí doručenie balíka až priamu ku dverám klienta. Spoločnosť Amoeba Energy teraz pracuje na autonómnej komerčnej verzii robota s označením AE-01, ktorý bude schopný uniesť úžitkové zaťaženie až do 6 kilogramov. Do výroby by sa mohol dostať v priebehu budúceho roka.

Prototyp donáškového robota Amoeba.