Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fraunhofer HHI sa podieľa na zavedení nového video kodeku VVC / H.266

Fraunhofer HHI sa podieľa na zavedení nového video kodeku VVC / H.266
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dopyt po videách s ešte vyšším rozlíšením sa v nasledujúcich rokoch bude určite zvyšovať. Z tohto dôvodu budú nemecký verejnoprávny vysielateľ WDR a Fraunhofer Heinrich Hertz Institute HHI v nadchádzajúcich mesiacoch spolupracovať na otestovaní možností kódovania videa, ktoré prinesie budúci medzinárodný štandard VVC / H.266.

Video kodek VVC / H.266 je priamym nástupcom štandardu normy HEVC / H.265. Posledný menovaný je v súčasnosti najmodernejším a najúčinnejším štandardom pre kódovanie videa. Používa sa na nahrávanie, prehrávanie a streamovanie videa s vysokým rozlíšením napríklad v televízoroch, kamerách či dokonca v smartfónoch a ďalších zariadeniach pracujúcich s videom.
Výskumníci z Fraunhofer HHI sa významne podieľali na vývoji HEVC / H.265, ako aj na jeho predchodcovi AVC / H.264.

Opäť sa zapájajú aj do vývoja budúceho medzinárodného štandardu pre kódovanie videa VVC / H.266. Očakáva sa, že spolupráca prinesie vysielacím a streamovacím spoločnostiam, a teda samozrejme aj samotným divákom, výhody predovšetkým, pokiaľ ide o kvalitu videa a náklady na prenos údajov. Nový štandard bude vhodný pre kódovanie vo vysokom rozlíšení až 8K a jeho zavedenie by malo prispieť k širšiemu rozvoju v oblasti 8K zariadení.

Verejnoprávny vysielateľ WDR a Fraunhofer HHI budú v nadchádzajúcich mesiacoch spolupracovať na otestovaní možností kódovania videa, ktoré prinesie budúci medzinárodný štandard VVC / H.266.

V porovnaní s HEVC / H.265 by kodek VVC / H.266 mal umožniť zníženie dátovej rýchlosti až 50 percent. Vďaka tomu je možný efektívnejší dátový prenos videí vo vysokom rozlíšení v pevnej a najmä mobilnej sieti, kde je dátová kapacita obmedzená. Napríklad 90-minútové video 4K UHD kódované pomocou HEVC / H.265 si v súčasnosti vyžaduje asi 10 gigabajtov údajov, zatiaľ čo v prípade VVC / H.266 bude vyžadovať iba asi 5 gigabajtov.

Nový medzinárodný štandard pre kódovanie videí VVC / H.266 by mal byť oficiálne uvedený na trh na jeseň 2020. V priebehu roku 2021 sa očakáva, že budú uvedené prvé komerčné výrobky založené na tejto novej norme. WDR a Fraunhofer HHI však už teraz spolupracujú na testovaní prototypov v laboratóriu.

Počiatočné výsledky video kodeku VVC / H.266 bolo možné vidieť na výstave IFA 2019 v Berlíne.