Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hroznové šupky ako ekologickejší spôsob odmrazovania ciest

Hroznové šupky ako ekologickejší spôsob odmrazovania ciest
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Posypová soľ, ktorá je zložená z kryštálov chloridu sodného, sa bežne používa na odmrazovanie cestných komunikácií. Táto soľ je však škodlivá pre životné prostredie a navyše môže poškodiť vozovku a spôsobiť koróziu kovových častí na vozidlách. Čoskoro by však mohla prísť ekologickejšia alternatíva vyrobená z vyradených hroznových šupiek.

Tím výskumníkov z Washingtonskej štátnej univerzity začal procesom, ktorý na rozloženie hroznových šupiek a iného odpadu zo spracovania hrozna využíva chemickú degradáciu a prirodzené kvasenie. Táto technika údajne nevytvára žiadny vlastný odpad a používa sa na získanie organických zlúčenín, ktoré roztápajú ľad, ako sú fosfáty, amíny a amidy.

Keď bol roztok na odmrazovanie obsahujúci tieto zlúčeniny testovaný v laboratóriu, zistilo sa, že roztápa ľad rýchlejšie ako tradičné odmrazovače na báze chloridu sodného a podľa vedcov súčasne spôsobí „podstatne menšie“ poškodenie betónu a asfaltu. Roztok vyrobený z hroznových šupiek údajne tiež predstavuje malé environmentálne riziko pre vodné zdroje v okolí, do ktorých by sa mohol preniesť. Oproti tomu šťava z repy, ktorá sa používa v niektorých „ekologických odmrazovačoch“ môže stále poškodiť vodný život tým, že vyčerpáva kyslík z vody.

Regióny, ktoré sú dostatočné teplé na to, aby mali veľkú úrodu hrozna, sa nemusia príliš obávať zľadovatených ciest. Univerzita však tvrdí, že tento proces sa môže použiť aj na zber požadovaných zlúčenín z iných druhov poľnohospodárskeho odpadu, ako sú listy z pivónie, listy z cukrovej repy, listy z púpavy a odpad z jabĺk.

Vedci využili hroznové šupky na vytvorenie roztoku, ktorý odmrazí cesty účinnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu ako pri použití posypovej soli.