Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzor, ktorý monitoruje vitálne funkcie aj cez hustú srsť zvierat

Senzor, ktorý monitoruje vitálne funkcie aj cez hustú srsť zvierat
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje pomerne veľa senzorov, ktoré sú aplikované na pokožku, aby sledovali životne dôležité funkcie ľudí. No tie nemusia vôbec fungovať ak sa použijú na zviera s hustou srsťou. Vedcom sa však podaril vyvinúť nový typ monitorovacieho senzora, ktorému ani to vôbec nevadí.

Senzor bol vyvinutý tímom z Kráľovskej univerzity v Londýne a ide o zariadenie podobné stetoskopu, ktoré je vyrobené z rozdrobenej zmesi silikónu a vody. V jeho vnútri sa potom nachádza mikrofón.

Ak sa senzor aplikuje pomocou popruhu na srsť zvieraťa, ako je napríklad pes, priľne tak, aby vyplnil akékoľvek medzery medzi ním a telom. Tým sa odstránia akékoľvek vzduchové bubliny. Vďaka tomu je mikrofón schopný ľahko zachytávať zvuk srdcového rytmu a dýchania zvieraťa. Tento zvuk sa prevádza na digitálny signál, ktorý je prenesený do blízkeho notebooku, v ktorom sa analyzuje a zobrazuje v reálnom čase.

Schéma znázorňuje výrobu senzorického zariadenia zo silikónu a vody, pričom hotový výrobok je vpravo dole (C).

No táto technológia by sa dala použiť aj pre monitorovanie vitálnych funkcií ľudí cez oblečenie. V skutočnosti ju vedci úspešne otestovali práve na piatich ľudských dobrovoľníkoch a senzor dokázal monitorovať až cez štyri vrstvy oblečenia. Bol tiež úspešne vyskúšaný na jednom psovi a tím tvrdí, že by mal fungovať aj na iných zvieratách.

Okrem iného by sa toto zariadenie mohlo používať na monitorovanie domácich miláčikov počas chirurgického zákroku bez toho, aby sa musela oholiť srsť kvôli umiestneniu bežného senzora. Môže si tiež nájsť využitie u psov, ktorí vyhľadávajú výbušniny, kedy by senzor sledoval ich fyziologické reakcie, ktoré by určili, kedy cítia výbušniny.