Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Začali sa prvé testy experimentálnej vakcíny proti koronavírusu

Začali sa prvé testy experimentálnej vakcíny proti koronavírusu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWHRI) v Seattli sa začali predbežné testy experimentálnej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. Vakcína bola podaná štyrom ľudským dobrovoľníkom. No výsledky prvej fázy testovania sú vzdialené viac ako rok, s konečným cieľom vytvoriť účinnú vakcínu proti pandémii.

Nová vakcína je pomenovaná ako mRNA-1273 a vyrába sa pomocou technológie messenger RNA (mRNA), nazývaná aj ako informačná RNA. Ide o experimentálny prístup, ktorý je zameraný na uľahčenie oveľa rýchlejšieho vývoja vakcíny.

Konvenčné vakcíny sa vytvárajú pomocou oslabených alebo usmrtených verzií cieľového vírusu, ktoré sa dostanú do imunitného systému tela, takže dokáže vírus identifikovať a bojovať proti nemu v prípade skutočnej infekcie. No vakcíny mRNA sú navrhnuté tak, aby spúšťali náš imunitný systém iným spôsobom a inštruovali bunky tak, aby produkovali špecifické proteíny.

Experimentálna vakcína mRNA-1273 neobsahuje žiadnu časť koronavírusu SARS-CoV-2. Namiesto toho vedci identifikovali a znovu vytvorili krátky segment mRNA, ktorý hovorí bunkám, ako majú vytvoriť proteín, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu. Dúfajú pritom, že mRNA môže byť vstreknutá do tela a produkovať rovnakú imunitnú odpoveď na SARS-CoV-2 ako v prípade konvenčnej vakcíny. Okrem toho segment mRNA nemôže spôsobiť infekciu a prirodzene sa rozkladá v ľudskom tele.

Vedci z KPWHRI zdôrazňujú, že výskum je vo veľmi ranom štádiu a cieľom týchto pokusov nie je testovať účinnosť očkovacej látky, ale skôr skúmať jej bezpečnosť a to, ako na ňu imunitný systém reaguje. Vakcíny mRNA sú veľmi nové a hoci niektoré boli vyvinuté pre iné choroby, ako je napríklad vírus Zika, žiadna z nich sa zatiaľ nevyužila.

Do prvej fázy testov sa zapoja tri skupiny po 15-tich dobrovoľníkoch vo veku od 18 do 55 rokov, ktorí sú zdraví a žijú alebo pracujú v Seattli. Každá skupina dostane rôzne dávky, ktoré budú podané v dvoch injekciách s časovým odstupom 28 dní. Výsledky sa potom budú monitorovať počas 14-tich mesiacov.

Jennifer Haller, dobrovoľníčka z klinického testovania, dostane vôbec prvú injekciu experimentálnej vakcíny proti koronavírusu. Zdroj: Ted S. Warren / AP Photos.