Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika pre jemné tvarovanie 3D tlačených predmetov z kovu

Nová technika pre jemné tvarovanie 3D tlačených predmetov z kovu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa v súčasnosti dajú pomocou 3D tlače vytvárať aj kovové predmety, nie vždy sa môžu tvarovať s presnosťou na milimeter, ktorá je potrebná pre určité aplikácie. Novo vyvinutá technika však pomôže po 3D tlači kovového predmetu odstrániť prípadné takéto nedostatky.

Tento proces, ktorý vyvinuli vedci na nemeckej Sárskej univerzite, využíva vibračný nástroj podobný sonde smerujúcej nadol. Nástroj pritom zo svojho hrotu dávkuje elektrolytový roztok, ktorý je tvorený vodnou soľou.

Nástroj je ovládaný tak, aby sa kvapalina dostala do kontaktu s cieľovým miestom na povrchu 3D vytlačeného kovového predmetu. Cez roztok sa potom vedie elektrický prúd vysokého napätia, ktorý prechádza z nástroja do objektu. To spôsobí, že drobné defektné častice kovu spadnú z povrchu predmetu.

Vedci z nemeckej Sárskej univerzity vyvinuli novú techniku presného tvarovania povrchov kovových predmetov po 3D tlači.

Množstvo odstráneného sa dá jemne kontrolovať zmenou trvania impulzov a frekvencie vibrácií. Výsledkom je hladký povrch, ktorý je možné presne tvarovať s presnosťou až na niekoľko tisícin milimetra. Táto technológia bola doteraz úspešne testovaná na relatívne zložitých častiach, ktoré boli 3D vytlačené z kovov ako hliník, titán a oceľ.

Podľa vedcov môže ich nová technika dodatočného obrábania kovových dielcov po 3D tlači priniesť efektívny a lacný spôsob zabezpečenia výroby vysoko presných kovových povrchov pre aplikácie, v ktorých sú rozhodujúce mimoriadne prísne tolerancie na presnosť.

Nástroj je ovládaný tak, aby sa kvapalina dostala do kontaktu s cieľovým miestom na povrchu 3D vytlačeného kovového predmetu.