Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný textil poháňaný mäkkými prenosovými vedeniami

Inteligentný textil poháňaný mäkkými prenosovými vedeniami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti existuje niekoľko experimentálnych „inteligentných textílií“, ktoré sú schopné detegovať dýchanie alebo srdcový rytmus nositeľa prostredníctvom deformácií materiálu. Nový systém by však údajne mal fungovať lepšie, pretože namiesto jednotlivých senzorov využíva špeciálne prenosové vedenia, ktoré sa ukladajú ako tenké káble.

Väčšina existujúcich inteligentných textílií pre monitorovanie vitálnych funkcií nositeľa využíva viacero prepojených senzorov, ktoré sú integrované do materiálu na rôznych miestach. Tieto senzory však bývajú často krehké a na pokrytie veľkej časti tela ich je potrebné veľké množstvo. Okrem toho môže každý senzor detegovať iba jeden typ deformácie, ako je napínanie alebo tlak.

Vedeckí pracovníci z výskumného ústavu EPFL vo Švajčiarsku však vyvinuli alternatívu, ktorá údajne nemá tieto nevýhody. Na rozdiel od pevných senzorov, ich textília obsahuje rady jemných tenkých prenosových vedení, ktoré ňou prechádzajú. Každý takýto „kábel“ je vyrobený z pružného, naťahovateľného elastoméru. Po celej jeho dĺžke pritom vo vnútri prechádzajú dve vlásočnice z tekutého kovu.

Mäkké a ohybné prenosové vedenia sú navrhnuté pre vytváranie inteligentných textílií.

Elektrické impulzy sa privádzajú na jeden koniec každého prenosového vedenia a prechádzajú cez tekutý kov a potom sú zachytené na druhom konci. Na základe toho, ako dlho trvá, kým každý impulz prejde celú dĺžku vedenia, sa dá súčasne určiť, či sa vedenie natiahne, stlačí alebo skrúti. Okrem toho je možné zistiť aj intenzitu a miesto deformácie.

V pláne je teraz miniaturizácia elektronických komponentov, čím by sa celý systém mohol stať kompaktnejším a naozaj nositeľným. Vedci pritom vidia využitie mäkkých prenosových vedení napríklad v podobe inteligentnej posteľnej bielizne v nemocniciach, ktoré by tak boli schopné monitorovať dýchanie a iné dôležité pohyby pacientov . No mohli by to byť aj inteligentné textílie poháňané umelou inteligenciou, ktoré by umožnili robotom bezpečnejšiu a intuitívnejšiu interakciu s ľuďmi.

Mäkké a ohybné prenosové vedenia sú navrhnuté pre vytváranie inteligentných textílií.