Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nanočastice pomáhajú vytvárať lepivejšiu a vodu odpudzujúcu farbu

Nanočastice pomáhajú vytvárať lepivejšiu a vodu odpudzujúcu farbu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z USA a z Veľkej Británie našli nový spôsob, ako vylepšiť maliarske farby a nátery pridaním „dvojstranných“ nanočastíc. Jedna strana priťahuje vodu a druhá ju odpudzuje. Vďaka tomuto usporiadaniu do plochej vrstvy tak farby získali neobvyklé vlastnosti.

V rímskej mytológii bol Janus bohom času, začiatkov a koncov, a ako taký mal dve tváre. Jedna sa pozerala do minulosti a druhá sa pozerala do budúcnosti. Nie je preto prekvapujúce, že vedci podľa neho pomenovali svoje dvojstranné nanočastice. Ide o miniatúrne guľôčky rôznych materiálov, ktoré pokrývajú každú polovicu a slúžia na rôzne účely.

Vedci z Binghamptonskej univerzity vo Veľkej Británii a kolegovia zo Štátnej univerzity v Iowe v USA použili nanočatice Janus tak, aby jedna polovica bola vyrobená z materiálu, ktorý je hydrofóbny (odpudzuje vodu), zatiaľ čo druhá polovica bola hydrofilná (priťahuje vodu). Tím potom začal skúmať, na aký druh komerčných aplikácií by sa mohli tieto nanočastice použiť.

Ilustrácia mikroskopických častíc Janus (Zdroj: Materials Horizons).

Výskumníci pridali nanočastice do maliarskych farieb a náterov, s ktorými potom maľovali na povrchy. Na svoje prekvapenie zistili, že častice Janus tvoria úplnú jedinú vrstvu, s hydrofilnými stranami prilepenými k povrchu a hydrofóbnymi stranami smerujúcimi von k vzduchu. Vďaka tomuto usporiadaniu sa farba lepila na povrch lepšie a dokonca držala pevne, aj keď bolo použité rozpúšťadlo.

Tím tiež zistil, že vrstva častíc preniesla svoje hydrofóbne vlastnosti na samotnú farbu, aj keď táto farba bola len základným náterom. Podľa definície sú základné nátery hydrofilné, čo pomáha ďalšiemu náteru lepšie sa prilepiť na povrch. Vedci hovoria, že si nie sú celkom istí, prečo sa častice Janus usporiadali do tejto štruktúry, ale plánujú to preskúmať v nádeji, že pre ne nájdu nové aplikácie.