Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ďalekohľad Numerica dokáže sledovať satelity aj za bieleho dňa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzhľadom na to, koľko satelitov a kúskov orbitálnych trosiek teraz obieha okolo Zeme, je čoraz dôležitejšie sledovať, kde sa všetky nachádzajú. Pomôcť by v tomto smere mohol nový systém ďalekohľadu, ktorý to umožní vesmírnym agentúram a iným inštitúciám aj za úplne bieleho dňa.

Táto technológia bola vyvinutá americkou spoločnosťou Numerica a je opísaná ako „prvý plne funkčný nízko-nákladový ďalekohľadový systém, ktorý dokáže za bieleho dňa pozorovať satelity obiehajúce okolo Zeme v nadmorských výškach viac ako 36 000 kilometrov“.

Dva prototypy ďalekohľadu Numerica už boli nasadené a testované na miestach v Colorade a v Austrálii, kde sa údajne preukázalo, že sú schopné detegovať objekty z nízkej obežnej dráhy Zeme až po geosynchrónu obežnú dráhu, a to vo dne aj v noci. V súčasnosti sa ďalšie ďalekohľadové systémy zriaďujú na iných miestach v rámci širšej siete Numerica Telescope Network.

Nainštalovaný ďalekohľadový systém Numerica pre detekciu satelitov aj za bieleho dňa.

Podaľ tvorcov je technológia detekcie satelitov založená na vysokorýchlostných krátkovlnných infračervených kamerách, prispôsobenej optike a pokročilých softvérových algoritmoch. Pozadie dennej oblohy vytvára prostredie s extrémnym zašumením na snímke. Z kamier sa preto zhromažďuje až 15 GB dát za minútu a následne sa aplikujú algoritmy spracovania obrazu, ktoré spájajú tieto údaje tak, aby sa znížil šum na takmer teoretické hranice. To umožňuje oveľa lepšiu detekciu slabých satelitných signálov, ako to dokážu štandardne používané optické systémy.

Spoločnosť Numerica tiež poznamenáva, že na rozdiel od niektorých iných systémov, ktoré sú v súčasnosti vo vývoji, jej technológia si nevyžaduje žiadne drahé kryogénne chladiace zariadenie.