Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smart športové oblečenie napájané smartfónom nepotrebuje batérie

Smart športové oblečenie napájané smartfónom nepotrebuje batérie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o sledovanie výkonu športovca, jediný nositeľný senzor nie vždy dokáže poskytnúť dostatok informácií o jeho aktivite. Na druhej strane zase viacero pevných káblových senzorov obmedzuje športovca v pohybe. To je miesto pre novo vyvinuté senzorové športové oblečenie, ktoré je napájané zo smartfónu.

Inteligentné športové oblečenie bez napájania z batérie, ktoré vyvinul tím výskumníkov zo Singapurskej národnej univerzity, obsahuje niekoľko senzorov na mieru, ktoré sú navzájom spojené vodivou niťou všitou do látky oblečenia. Keď sa smartfón umiestni k jednej z vodivých cievok danej nite alebo je v jej blízkosti, bezdrôtová technológia NFC dočasne zapne senzory. To im umožní preniesť uložené hodnoty späť do telefónnu. Tieto údaje sa potom zobrazia na displeji mobilné zariadenia.

V súčasnej podobe prototypu môže toto športové oblečenie podporovať až šesť integrovaných senzorov na jeden smartfón. Senzory poskytnú údaje o faktoroch ako je bežecké tempo, telesná teplota a pozícia chrbtice. To je obzvlášť dôležité, pretože univerzita tvrdí, že „držanie chrbtice je neoddeliteľnou súčasťou rozvoja solídneho atletického postoja, ktorý sa často prehliada kvôli problémom so zhromažďovaním údajov v reálnom čase“.

Inteligentné športové oblečenie na posudzovanie výkonu nositeľa, ktoré predstavuje vedecký tím (odborný asistent John Ho (vľavo), Dr. Lin Rongzhou (v strede) a Dr. Kim Han-Joon (vpravo)).

Po ďalšom vývoji by sa táto technológia mohla dať použiť aj v odevoch pre medicínu, ktoré by dokázali hodnotiť poruchy chrbtice alebo ktoré by nepretržite monitorovali vitálne funkcie pacientov. A ak sa použije v športovom oblečení, môže nielen hodnotiť výkon, ale aj varovať nositeľov, ak im hrozí prehriatie organizmu.

Podľa výskumníkov funguje inteligentné senzorové oblečenie s väčšinou moderných smartfónov, ktoré slúžia ako zdroj energie a zároveň ako displej na prezeranie údajov zo senzorov. „Vytvorenie inteligentného obleku, ktorý sa dá napájať pomocou zabudovanej bezdrôtovej technológie smartfónu, predstavuje zásadný prielom,“ hovorí vedúci výskumu, odborný asistent John Ho.