Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Miniatúrne roboty spolupracujú na maľovaní umeleckých diel

Miniatúrne roboty spolupracujú na maľovaní umeleckých diel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď si väčšina z nás má predstaviť roje spolupracujúcich robotov, zrejme nás napadnú aplikácie, ako sú pátracie alebo záchranné operácie. Nová štúdia však naznačuje, že takéto roje by sa dali použiť napríklad aj na ako pomôcka pre umelcov pri nanášaní farieb na plátno.

Tím výskumníkov z Gruzínskeho technologického inštitútu nedávno vytvoril experimentálny systém, v ktorom používateľ začína označením, ktoré časti plátna chce maľovať, a v ktorých farbách majú tieto časti byť namaľované.

Tieto údaje sa potom prenášajú do skupiny malých robotov na kolieskach, z ktorých každý si je „vedomý“ svojej aktuálnej polohy na plátne aj vo vzťahu k ostatným robotom. Vďaka vzájomnej bezdrôtovej komunikácii tak tieto drobné zariadenia dokážu určiť, ktorí jednotliví roboti majú namaľovať konkrétne oblasti na plátne tak, aby bola práca vykonaná čo najefektívnejšie.

V súčasnom stave technológie je proces maľovania simulovaný premietaním farebných stôp za každým robotom. Vedci však plánujú vybaviť roboty náplňami základných farieb, ktoré je možné podľa potreby navzájom zmiešať, aby sa nanášal požadovaný odtieň farby. Na rovnakom princípe fungujú farebné tlačiarne, ibaže namiesto farby používajú toner.

Roboty sa v súčasnosti obmedzujú na tvorbu dosť abstraktných diel. Po rozvinutí technológie by však mali byť schopné produkovať zložitejšie obrazy.

Navyše, ak daný robot nie je schopný sám vyrobiť určitú farbu, môže spolupracovať s iným členom roja. Títo dvaja roboti potom pracujú tak, že každý nanesie svoju rozdielnu farbu na tú istú časť na plátne, pričom zmiešanie týchto dvoch farieb bude približne zodpovedať požadovanej výslednej farbe.

Podľa výskumníkov sa tím viacerých robotov môže považovať za „aktívny štetec na maľovanie pre ľudských umelcov, pri ktorom sa jednotliví roboti (štetiny) pohybujú po plátne podľa farebných špecifikácií poskytnutých umelcom“.