Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nafukovací e-skúter je navrhnutý tak, aby vyhovoval každému jazdcovi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V máji tohto roku sme sa dopočuli o Poimo, experimentálnom nafukovacom elektrickom bicykli, ktorý bol vyvinutý na Tokijskej univerzite. Jeho návrhári teraz predstavili verziu nafukovacieho elektrického skútra, ktorá je prispôsobená na mieru tak, aby vyhovovala každému používateľovi na základe fotografií, ktoré poskytne.

Asi si poviete, že prečo by mal niekto chcieť nafukovací skúter? Rovnako ako v prípade mnohých ďalších nafukovacích výrobkoch, aj tu sa vynára myšlienka, že pri skladovaní alebo preprave nebude zaberať veľa miesta. Ako náhle potom nastane čas na jazdu, bude možné nafúknuť karosériu skútra za pomoci bežnej podlahovej pumpy.

S verziou nafukovacieho elektrického skútra Poimo (skratka z POrtable a Inflatable MObility) začnú používatelia nafotením série svojich fotografií na určenom mieste na sedenie tak, ako keby sedeli na skútri. Pomocou týchto snímok potom špeciálny softvér vytvorí 3D počítačový model skútra, ktorý je špeciálne navrhnutý tak, aby rozmerovo vyhovoval jazdcovi v jeho preferovanej póze.

Nafukovací elektrický skúter Poimo sa skladá zo siedmych častí.

Používatelia si môžu 3D model potom ešte jemne doladiť a vylepšiť. Softvér pri zmene rôznych aspektov automaticky upravuje celkový dizajn tak, aby nebola narušená pevnosť, stabilita a prevádzkyschopnosť výsledného skútra. Po dokončení by bol model odoslaný výrobcovi, ak by sa systém využíval v reálnom svete.

Samotný elektrický skúter Poimo je vyrobený z relatívne odolnej prešívanej látky a skladá sa zo siedmich samostatných nafukovacích častí. Tieto časti zahŕňajú aj kolesá, ale zjavne nie elektronické komponenty, ako napríklad motor alebo lítium-iónovú batériu.

Nafukovací elektrický skúter Poimo.

Funkčný prototyp má hmotnosť okolo 9 kilogramov, dosahuje maximálnu rýchlosť 6 km / h a na jedno nabitie batérie môže jazdiť približne jednu hodinu. Bol vyvinutý v spolupráci s japonským technologickým start-upom Mercari R4D a koncom mesiaca bude prezentovaný na online konferencii UIST 2020. Vývojári tiež vytvorili nafukovací invalidný vozík, ktorý je založený na rovnakej technológii.

Vývojári tiež vytvorili nafukovací invalidný vozík, ktorý je založený na rovnakej technológii.