Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Experimentálna aplikácia urýchli diagnostiku mozgovej príhody

Experimentálna aplikácia urýchli diagnostiku mozgovej príhody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak niekto utrpel cievnu mozgovú príhodu, je nevyhnutné, aby čo najskôr vyhľadal lekársku pomoc. Súčasné diagnostické postupy však trvajú určitý čas, no nová experimentálna aplikácia pre smartfóny by mohla lekárom poskytnúť výsledky oveľa rýchlejším a pohodlnejším spôsobom.

Ak v súčasnosti u pacienta na urgentnom príjme existuje podozrenie na mozgovú príhodu, buď ho ošetrujúci lekár pošle na CT vyšetrenie (kde je vystavený potenciálne škodlivému ionizujúcemu žiareniu), alebo musí na vykonanie testov počkať, kým bude privolaný neurológ. V snahe urýchlenia procesu diagnostiky a v potenciálnom šetrení množstva CT skenov bola vyvinutá nová mobilná aplikácia.

Stoja za ňou vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity a zdravotníci z Houstonskej metodistickej nemocnice. Tím začal vytvorením súboru údajov, v ktorom bolo viac ako 80 pacientov s príznakmi mozgovej mŕtvice požiadaných, aby vykonali rečový test na videozáznam so smartfónom iPhone. Tento súbor údajov bol potom použitý na trénovanie algoritmu založeného na umelej inteligencii tak, aby dokázal identifikovať abnormality v reči a svalové pohyby tváre, ktoré boli špecifické pre pacientov, u ktorých sa zistilo, že skutočne utrpeli cievnu mozgovú príhodu.

Pri následnom testovaní bolo zistené, že výsledná mobilná aplikácia je pri detekcii mozgovej mŕtvice presná na 79 percent. Toto číslo by sa malo s ďalším vývojom technológie zvyšovať, aj keď sa tvrdí, že už teraz zodpovedá presnosti testov, ktoré sa v súčasnosti vykonávajú priamo na pohotovosti. A čo viac, mobilná aplikácia dokáže priniesť výsledky už za štyri minúty.

Pacientka s príznakmi cievnej mozgovej príhody sa podieľa na vývoji mobilnej aplikácie.