Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka „chybe“ v 3D tlači vznikla poddajná polymérna textília

Vďaka „chybe“ v 3D tlači vznikla poddajná polymérna textília
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak 3D tlačiareň ponechá medzery pri ukladaní vrstiev plastu, zvyčajne sa to považuje za nežiaducu chybu. No tentoraz sa tento proces využil na rýchlu a lacnú výrobu poddajných polymérnych textílií.

Bežne používané 3D tlačiarne typu FDM vytvárajú objekty extrudovaním postupných vrstiev roztaveného plastu. Len čo sa vrstvy usadeného plastu ochladia a spoja, vytvoria vytvrdený ucelený predmet. Niekedy však kvôli chybe v tlačiarni alebo programovaniu dochádza k tomu, že sa nevytlačí dostatok plastu. Výsledkom je, že hotový výrobok je plný malých medzier.

Výskumníci z MIT sa rozhodli túto tlačovú chybu použiť a vytvorili program, ktorý spôsobí, že bežné a lacné FDM 3D tlačiarne budú extrudovať plast v presnom a riadenom vzore, ktorý je tvorený malými plastovými stĺpikmi z polyméru spojených navzájom tenkými vláknami z polyméru. Výsledkom je takzvaný „DefeXtiles“, čiže 3D tlačený materiál, ktorý má formu jemnej a pružnej sieťoviny a podobá sa na textíliu.

Vďaka „chybe“ v 3D tlači vznikla poddajná polymérna textília DefeXtiles.

Tím pomocou tejto technológie vytvoril rôzne predmety na ukážku toho, ako by sa mohla dať táto polymérna textília využiť v praxi. Okrem iného vytvorili vedci také predmety, ako sú návrhy šiat, priesvitné čipkované listy, zvitok látky či elektronicky vodivé tienidlo so záhybmi, ktoré je možné spojiť dohromady a zapínať s ním lampu. Ďalšie aplikácie by mohli zahŕňať napríklad vytvorenie chirurgickej sieťoviny s nastaviteľnými mechanickými vlastnosťami či výrobu rôznych prototypov v odevnom priemysle.