Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kvapalinou naplnené okno absorbuje teplo, aby ho v noci uvoľnilo

Kvapalinou naplnené okno absorbuje teplo, aby ho v noci uvoľnilo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo okná s dvojitým zasklením pomáhajú šetriť energiu, singapurskí vedci tento koncept vylepšili, aby boli okná ešte efektívnejšie. Vedci namiesto toho, aby medzi dvoma sklenenými tabuľami nechali vzduchovú medzeru, vložili kvapalinu, ktorá absorbuje teplo a blokuje svetlo.

Nové experimentálne „inteligentné okno“ bolo vyvinuté na Technologickej univerzite Nanyang. Skladá sa z dvoch tabúľ obyčajného skla, medzi ktorými je priestor vyplnený roztokom pozostávajúcim z patentovaného hydrogélu, vody a stabilizačnej zmesi. Počas dňa, keď slnečné svetlo prechádza oknom, kvapalina absorbuje a ukladá tepelnú energiu z tohto svetla. Takto sa miestnosť neohrieva, čo znižuje potrebu klimatizovania priestoru.

Keď sa kvapalina zahreje, hydrogél v nej sa navyše zmení z priehľadného na nepriehľadný. To síce znemožní výhľad z okna, ale tiež sa tým znižuje množstvo viditeľného svetla, ktoré prechádza zvonka, čo ďalej pomáha udržiavať miestnosť v chlade. Keď v noci zapadne slnko, gél sa ochladí a sklo sa znova vyjasní, čím sa uvoľní uložená tepelná energia. Časť tejto energie prechádza sklom do miestnosti, čo zasa znižuje nároky na vykurovací systém budovy. A navyše toto inteligentné okno údajne absorbuje vonkajší hluk o 15 percent efektívnejšie ako tradičné okná s dvojitým zasklením.

Fotografie pred a po jedného z inteligentných okien, ktorých spodná polovica obsahuje novú technológiu.

Na základe simulácií a testovania v reálnom svete vedci zistili, že použitie tohto typu okien by mohlo znížiť spotrebu energie v kancelárskych budovách až o 45 percent. Univerzita teraz hľadá priemyselných partnerov, ktorí by pomohli komercializovať novú technológiu.

Vedci z britskej univerzity v Loughborough pracujú na podobnom systéme, no používajú čistú vodu. Ako náhle sa táto voda ohreje na slnku, odčerpá sa z okna a uloží sa do nádrže. V noci sa potom teplá voda odčerpáva z nádrže a putuje do potrubí v stenách, čím sa vykuruje interiér budovy.

Kvapalina v jednom z inteligentných okien sa po ohriatí slnkom stane nepriehľadná.