Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový typ okna pri zahriatí stmavne a stane sa solárnym panelom

Nový typ okna pri zahriatí stmavne a stane sa solárnym panelom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okná prepúšťajú denné svetlo, no v letných mesiacoch to spôsobuje vysoké prehrievanie miestností, ktoré tak musia byť klimatizované. Vedci teraz vyvinuli okná, ktoré dokážu automaticky meniť farbu pri zahrievaní slnečným žiarením, aby boli miestnosti chladnejšie a navyše fungujú aj ako solárne panely.

Sklo, ktoré mení farbu, už existuje dlho, najčastejšie ako šošovky pre okuliare, ktoré sa za jasného svetla automaticky zafarbia. Transparentné alebo polopriehľadné fotovoltické panely sa zároveň stávajú účinnejšími, až je možné ich namontovať do okien.

V novej štúdii sa vedci z Národného laboratória pre obnoviteľné zdroje energie (NREL) amerického ministerstva energetiky teda rozhodli spojiť tieto dve technológie do jedného okna. Nový typ okna využíva takzvanú „termochromatickú fotovoltickú“ technológiu. Môže tak pri zahrievaní slnečným žiarením meniť farby, aby sa zabránilo oslneniu a znížila sa potreba na chladenie miestnosti. Počas toho navyše dokáže z tohto svetla získavať energiu.

 

Nové inteligentné okná sú vyrobené z tenkej vrstvy perovskitu, základného materiálu solárnych panelov, ktorá je umiestnená medzi dve sklenené tabule. Do medzery sa vstrekuje para rozpúšťadla. Ak je vlhkosť nízka, perovskit zostáva priehľadný, čo umožňuje oknu vpúšťať svetlo ako zvyčajne. No pri určitých teplotách para spôsobí, že sa kryštály perovskitu znova usporiadajú, najskôr na reťaz, potom na plát, potom na kocku. Každý nový tvar mení farbu, blokuje svetlo v rôznych úrovniach a ochladzuje miestnosť o niekoľko stupňov. Po zafarbení začne aj výroba elektrickej energie.

Keď sklo dosiahne teplotu 35 až 46 ° C, okná môžu za približne sedem sekúnd prepínať medzi niekoľkými rôznymi farbami, od priehľadnej po žltú, oranžovú, červenú a hnedú. V ideálnom prípade by termochromatické fotovoltaické okná mohli pomôcť znížiť používanie klimatizácie, ktorá má v teplých mesiacoch veľkú spotrebu energie, a zároveň by jej mohli dodávať trocha elektriny, ktorá pomôže pri jej prevádzke. Tím hovorí, že prototypové okno využívajúce novú technológiu by mohlo byť vyvinuté do jedného roka.