Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový solárny materiál vyniká v získaní energie z vnútorného osvetlenia

Nový solárny materiál vyniká v získaní energie z vnútorného osvetlenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka vývoju si perovskitové fotovoltické články v poslednej dobe významne polepšili vo svojej energetickej účinnosti. No toxické olovo, ktoré obsahujú, bráni ich širšiemu využitiu. Vedci však vytvorili nový bezpečnejší a ekologickejší solárny materiál, ktorý by mohol z vnútorného osvetlenia získavať energiu s pôsobivou účinnosťou.

Výskum uskutočnili vedci z Číny a Veľkej Británie a zameriava sa na takzvané bezolovnaté materiály, ktoré sú inšpirované perovskitom a vyvíjajú sa na použitie vo fotovoltických článkoch novej generácie. Majú podobnú štruktúru ako typické perovskity halogenidu olovnatého, no neobsahujú rovnaké toxické zložky. Vďaka tomu sú bezpečnejšie, ale za cenu, že tieto typy materiálov neabsorbujú slnečné žiarenie s rovnakou účinnosťou.

Ukázalo sa však, že tento druh materiálu by mohol byť užitočný v interiéroch. Tím skúmal výkon bezolovnatého solárneho materiálu inšpirovaného perovskitom v interiérových svetelných podmienkach a zistil, že aj keď sú pásma príliš široké na to, aby materiál vynikal v bežných solárnych aplikáciách, je takmer dokonalý na zber energie z vnútorného osvetlenia.

Podľa vedcov by solárne materiály novej generácie mohli byť schopné pracovať s účinnosťou okolo jedného percenta na slnečnom svetle, no ich účinnosť sa zvýši na štyri alebo päť percent pri vnútornom osvetlení. Vedci tvrdia, že účinnosť sa tak pohybuje na úrovni súčasného priemyselného štandardu pre vnútornú fotovoltiku. Bolo dokázané, že materiál v milimetrovom meradle môže čerpať dostatok energie na napájanie tenkovrstvových tranzistorových obvodov, no tým jeho potenciál nekončí.

Vedci si predstavujú, že jedného dňa sa budú môcť tieto druhy materiálov používať všemožnými spôsobmi, napríklad na čerpanie svetla zo žiaroviek v interiéroch, aby poskytovali napájanie pre smartfóny, reproduktory, nositeľné zariadenia alebo inteligentné senzory v domácnosti. Kým sa čokoľvek z toho stane realitou, bude potrebné sa venovať ďalšiemu výskumu a vývoju, no štúdia otvára niektoré nové zaujímavé možnosti v oblasti interiérovej fotovoltiky.

Podľa vedcov by okrem svojej ekologickej povahy mohli byť tieto materiály potenciálne spracované na nekonvenčné podklady, ako sú plasty a textílie, ktoré sú v súčasnosti nekompatibilné s konvenčnými technológiami. Solárne materiály novej generácie inšpirované bezolovnatým perovskitom by mohli v budúcnosti umožniť napájanie zariadení bez batérií, napríklad v oblasti monitorovania zdravia, v inteligentných domácnostiach alebo dokonca v riešeniach inteligentných miest.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).