Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridná 3D tlač umožní vytvárať objekty naplnené kvapalinou

Hybridná 3D tlač umožní vytvárať objekty naplnené kvapalinou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bežne ak chce človek vyrobiť 3D tlačený predmet naplnený kvapalinou, musí tekutinu vstreknúť po vytlačení predmetu. Nový proces však umožňuje tlač týchto položiek v jednom kroku, pričom by táto technológia mohla mať niekoľko užitočných aplikácií.

Novú techniku hybridnej 3D tlače vyvinul tím vedcov z nemeckej univerzity Martina Luthera v Halle-Wittenberg. Využíva jedinečný systém, ktorý obsahuje dve 3D tlačové hlavy. Jedna vytvára objekty vytláčaním po sebe nasledujúcich vrstiev roztaveného polyméru, zatiaľ čo druhá (atramentová tlačová hlava) ukladá malé kvapôčky kvapaliny.

Proces začína tým, že sa hlava extrudéra použije na tlač pevného základu z polyméru, na ktorý sa potom tlačí „vaflovitá“ mriežka vyrobená z krížom krážom ukladaných polymérnych vlákien. Následne atramentová hlava ukladá kvapôčky kvapaliny do každej z medzier v tejto mriežke. Hlava extrudéra sa potom vráti späť do činnosti a na vrch mriežky vytlačí pevný uzáver, ktorý utesní tekutinu vo vnútri 3D tlačeného objektu.

Nová technika hybridnej 3D tlače umožní výrobu polymérových objektov naplnených kvapalinou.

Pre ukážku toho, ako by bolo možné túto technológiu využiť, vytlačili vedci kapsuly vyrobené z biologicky odbúrateľného polyméru, ktoré boli naplnené „účinnou kvapalnou látkou“. Aj po vystavení teplu procesu tlače si tekutina zachovala svoje aktívne vlastnosti, čo naznačuje, že tento systém by sa mohol dať využiť na výrobu kapsúl, ktoré by pomaly uvoľňovali liečivo v tele.

Na inej ukážke bola svetielkujúca kvapalina utesnená do vnútra plastového materiálu. Keď bol tento materiál následne namáhaný až do bodu zlomu, došlo k úniku kvapaliny, čo jasne naznačovalo, že došlo k poškodeniu. Takýto materiál by sa mohol dať zabudovať do kľúčových oblastí v lietadlách alebo v automobiloch, čo by výrobcom poskytlo varovanie, že tieto oblasti sú príliš mechanicky namáhané.

Vedci dúfajú, že po ďalšom vývoji bude možné techniku hybridnej 3D tlače použiť aj na vytvorenie samoliečiacich materiálov alebo dokonca komponentov batérie.