Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náramok s pokročilou technológiou deteguje gestá používateľa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú už systémy počítačového videnia a rukavice vybavené senzorom pre detekciu gest osoby. Vedci z Kalifornskej univerzity v Berkeley teraz vyvinuli alternatívnu technológiu, ktorá prináša niektoré kľúčové výhody.

Systémy počítačového videnia vyžadujú, aby mal používateľ neustále ruku v zornom poli kamier. Navyše môžu zvyšovať obavy o ochranu osobných údajov, najmä ak je na videu viditeľná tvár osoby. Elektronické rukavice, na druhej strane môžu byť ťažkopádne, krehké a v niektorých situáciách nepraktické.

S ohľadom na tieto obmedzenia vyvinul tím vedcov z univerzity v Berkeley tenký náramok na ruku, ktorý je ovinutý okolo predlaktia používateľa a je vybavený počítačovým procesorom. Používateľ začne tým, že vykoná niekoľko gest ruky, jedno po druhom. Elektrické senzory v náramku pritom detegujú nervové signály v 64 bodoch predlaktia. Tieto dáta sa potom používajú na trénovanie vlastného algoritmu založeného na umelej inteligencii, ktorý sa učí, ktoré vzory signálu sprevádzajú jednotlivé gestá.

Náramok na predlaktie, ktorý vyvinuli vedci z univerzity v Berkeley, dokáže detegovať gestá nositeľa.

Keď používateľ následne vykoná jedno z týchto gest (alebo o tom dokonca uvažuje) je systém schopný určiť, o ktoré z nich ide, tým, že porovná charakteristický vzor nervového signálu s tým, ktorý sa už naučil. V súčasnosti dokáže systém rozpoznať 21 rôznych gest, vrátane zovretej päste, vystrčené palca hore, otvorenej ruky, zdvihnutia jednotlivých prstov a odpočítavania čísel.

Dôležité je, že algoritmus automaticky aktualizuje to, čo sa naučil, takže môže kompenzovať nové premenné, ako je pot na ruke alebo držanie ruky v neobvyklej polohe. Celé spracovanie navyše prebieha v rámci procesora, takže sa na cloud neprenášajú žiadne používateľské údaje.

Vedci dúfajú, že keď sa táto nositeľná technológia vyvinie ďalej, bude možné ju využiť v aplikáciách, ako je ovládanie elektronických prístrojov gestami, vo virtuálnej realite alebo na prevádzku robotických ramien alebo protetických rúk.